Helyi hírek 2016. május 19. 19:30

Le sem tagadhatnád, hogy kun vagy, mert konok vagy

Képgaléria
Le sem tagadhatnád, hogy kun vagy, mert konok vagy
A Városalapítók Napjához kötődően a Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete összefogásával rendezték meg május 18-án a Jász-Kun emléknapot. Az összejövetelen régészeti, valamint a redemptiohoz kötődő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Ezt követően a „Félegyházi céhek - mesterek és mesterségek emlékei" és „A Nagykunság népművészete" címet viselő kiállításokon mutatták be elődeink értékteremtő munkásságát.

A rendezvény vendégeit Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte, majd a szervezők nevében Tarjányi Mihályné, a Nyugdíjas Klubok Egyesülete nevében köszönte meg valamennyi szervezőnek és kiállítónak, hogy lehetővé tették a redemptiora való méltó emlékezést.

Csányi József polgármester megnyitójában hangsúlyozta: az emléknap alkalmat teremt arra, hogy az elődök iránt érzett tiszteletünket kifejezzük, erősítve a jelenbeli összetartozást. A redemptioról szólva kiemelte, hogy a jászok és a kunok 271 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől. Most őseinkre emlékezünk, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe, előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis – évtizedekig tartó küzdelmek árán – kivívták szabadságukat. Megnyitójának végén a kun mibenlét személyes élményéről is beszámolt: „a feleségem mindig mondja nekem, hogy le sem tagadhatnád, hogy kun vagy, mert mindig konok vagy.”

Az emléknapon a kunok régészeti emlékeiről dr. Knipl István régész, a redemptio ünnepéről pedig Mészáros Márta múzeumigazgató tartott előadást. A félegyházi céhekről, mesterségekről és mesteremberekről Fekete Beatrix múzeumpedagógus szólt.

A rendezvény a múzeum udvarán zárult, ahol Juhász István, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke mondott zárszót, majd a Félegyházi Citerazenekar és Énekkar műsora köszöntötte a vendégeket.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!