Program 2016. május 19. 09:30

Mesés könyvajánló Gyermeknapra

Képgaléria
Mesés könyvajánló Gyermeknapra
A Gyermeknapot a világ legtöbb országában megünneplik. Eredetéről számos történetet lehet hallani. A legtöbben azt mondják, hogy ennek a napnak a megünneplése Törökországból ered.

Hazánkban viszont Karsai Sándor, magyar jogász, államtitkár honosította meg a Gyermeknapot. Kezdeményezésére 1906-ban megalakult az Országos Gyermekvédő Liga, mely évtizedekig tartó hagyományt indított el. Kezdetben az eseménynek nem volt évenként ismétlődő pontos időpontja. Azonban a Demokratikus Nemzetközi Nőszövetség 1949-es határozata alapján 1950-től május utolsó vasárnapján ünneplik meg évente ezt a napot. Ekkor a magyar hagyományokat követő ünnep egy egész hétig tartott, és a Gyermekhét nevet viselte. Ennek az ünnepnek elsősorban jótékonysági célja volt. Ezen a héten az elmaradott, háború sújtotta országok gyerekeinek megsegítését szolgáló akciókat szerveztek.

Mára az egy hetes ünnepet egy napba sűrítették. A Gyermeknap karaktere azonban alig változott. Máig játékos programok és játszóházak, kirándulások és apró ajándékok várják a legkisebbeket. Az adakozó kedv sem szorult háttérbe, ugyanis napjainkban is országszerte szerveznek jótékonysági rendezvényeket ezen a napon.

A gyermeknap közeledtével gyermekeknek szóló könyveket ajánlunk, hogy egy-egy mesével, vagy történettel ajándékozhassák meg gyermekeiket, unokáikat.

Erdős István Aprótörpe indiánok című könyve nem csak nagyóvodásoknak, de első önálló olvasmánynak is kiváló. Akciódús, rövid meséivel felkelti minden kisgyermek érdeklődősét. A mesék az erdő mélyén lakó kis gyufásdoboznyi indiánokról szólnak.

Janikovszky Éva Te is tudod? című könyvéből a gyermekek megtudhatják, hogy milyen sokféle munkája lehet a felnőtteknek. A picik játékos és érdekes elbeszélések által betekintést nyerhetnek a felnőttek világába, és a végén minden gyerek elmondhatja: „Most már igazán tudom, hogy mit dolgoznak a felnőttek."

Azokat pedig, akik kedvelik Janikovszky Éva írásait, vagy csupán meg akarják ismerni munkásságát, szeretettel várják a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmába, ahol június 14-e és 24-e között Janikovszky Éva életművéről szóló kiállítást tekinthetnek meg.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!