Program 2016. május 19. 08:15 Forrás: keol.hu

Világsztárok a szomszédban

Világsztárok a szomszédban
Világsztárokat hoz a Filharmónia Magyarország és a Hírös Agóra közös Kodály-bérlete Kecskemétre. Miklósa Erika lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart, de nagyszabású jubileumi Kodály hangverseny is szerepel a koncertsorozatban.

Új klasszikus zenei bérletet válthat a régió zeneszerető közönsége. A Hírös Agóra színpada öt alkalommal ad otthont a Kodály-bérlet világsztárokat is felvonultató hangversenyeinek. A koncertsorozat összeállításában fontos szempont volt, hogy a helyi komolyzenei élet kiválóságai mellett láthatóak és hallhatóak legyenek világsztárok is Kecskeméten.

A hangversenysorozatot a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitja meg, aki rendszeres résztvevője olyan kiemelkedő városi rendezvényeknek, mint a Zenei Világnap, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, a Kodály Fesztivál, vagy Kodály Zoltán és Katona József születésnapja. Az együttes szakmai irányítását 1996 óta Gerhát László látja el. A zenekar koncertjein rendszeresen közreműködnek a Kodály Iskola művésztanárai, de felléptek az együttessel a nemzetközi zenei élet olyan kimagasló egyéniségei is, mint: Zsigmondy Dénes, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Pitti Katalin, Miklósa Erika, Gyenyisz Macujev. 

Az Egyesült Államokban élő Vizin Viktória egyike azon kevés drámai mezzoszoprán művésznőknek, aki kivételes kommunikációs képessége révén nemzetközi elismerésekkel is rendelkezik, sok vezető kritikus a mezzoszoprán énekstílus ideális interpretálójaként említi. Fellépett olyan helyszíneken, mint a Metropolitan Opera New York, a London ROH vagy a Wiener Staatsoper. A művészi dal öröksége iránti elkötelezettségét John Allison a következőképp fogalmazta meg a London Times-ban: "Magas, elegáns, szép és gazdag tónussal megáldott Mezzo énekesnő, akit érdemes megnézni". November 26-án a kecskeméti közönség is meggyőződhet erről. Az est fellépői még: Gyergye Krisztián - Év alkotója díjas, Harangozó Gyula-, és Imre Zoltán-díjas táncos,koreográfus, rendező, színész, Molnár Ágnes - a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház művésze, Kovács István - nemzetközi hírű operaénekes (Tokio Osaka Sanghai Nápoly München Budapesti Operaház).

Miklósa Erika Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig, különleges hangjával meghódította a világot. A Virtuózok zsűrijének érzékeny sztárja a második koncerten, 2017. január 26-án, a Liszt Ferenc Kamarazenekar partnere lesz, akik közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert Rolla János vezetésével. A Kossuth-díjas, Bartók - Pásztory- díjas, Érdemes művész Rolla János művészeti vezetőként segíti a kamarazenekar munkáját.

A bérlet harmadik különleges hangversenyén, 2017. március 10-én, az Orfeo Zenekar, a régi zenei kompozíciók egyik legkiválóbb és legautentikusabb hazai megszólaltatója lép fel, előadásukban több ízben születtek hazai „ősbemutatók" korabeli hangszereken. A zenekart Vashegyi Györgyvezényli. Az est angol szólistája, a 17-18. századi zene specialistája, Simon Standagehegedűművész. Grammy-díjra jelölték Vivaldi A négy évszak-sorozatának az ő szólójával készült lemezfelvételét, mely mű felcsendül a koncert műsorában is. Standage gyakran tart kurzusokat a Zeneakadémián, visszatérő szólistája és koncertmestere az Orfeo Zenekarnak, illetve többször játszott és tanított - és idén is vezet kurzust - a Filharmónia Magyarország által szervezett Régi Zenei Napokon is.

Gerhát László, 1996-ban újjáalakította a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart, melynek azóta is vezető karmestere. Irányítása alatta az együttes újra állandó és meghatározó résztvevőjévé vált Kecskemét kulturális életének. 2007 nyarán Vásáry Tamás asszisztenseként irányította a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkáját. A Kodály Iskolában 2009-től a zeneművészeti szakközépiskolai részért felelős szakmai oktatásvezető. 2017. március 31-én az ünnepi Kodály esten a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart vezényli.

MÁV Szimfonikus Zenekar hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképpen 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta Díjat. Kétszer kapta meg a Széchenyi emlékérmet. A zenekar régóta szoros barátságot ápol Kobayashi Ken-Ichiro-val, ez együttes volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt. A Mestert a mai napig különleges viszony fűzi a zenekarhoz. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozataikban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és az alapító hírnevét.

Kobayashi Ken-Ichiro Nemzetközi karrierje 1974-ben indult, amikor nagy fölénnyel nyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. A Tokiói Művészeti Egyetem nyugalmazott professzora. Elismerései itthon: Liszt-emlékérem, A Magyar Kultúráért Díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, A Magyar Kultúra Követe.

Kállai Ernő - akit tanára a ragyogó tehetségű Baráti Kristófhoz hasonlít - virtuóz hegedű játékával kápráztatja el a közönséget. Napjaink egyik legizgalmasabb és legkarizmatikusabb hegedűművésze. 2008-ban a Carnegie Hall Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált. Olyan nagy múltú helyszíneken is bemutatta tehetségét, mint a párizsi Louvre Auditorium, az Avery Fisher Hall, a Carnegie Hall, az Alice Tully Hall, a Chicago-i Symphony Hall, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum. Rendszeres fellépő művésze külföldi és hazai zenei fesztiváloknak, mesterkurzusokat tart. 2015-től a Kállai Vonósnégyes primáriusa. Külföldi és hazai díjak kitüntetettje, Junior Prima-díjas és Fischer Annie Ösztöndíjas művész. 

A bérlet utolsó és egyben páratlan hangversenyén, 2017. május 16-án a legnépszerűbb Beethoven művek hangzanak el. A kivételes estét az egyik legtöbbet játszott és „győzelem szimfóniának" is nevezett, V. szimfónia zárja.


Fotó: keol.hu - illusztráció - Orfeo Zenekar


 

Kövessen minket a Facebookon is!