Kultúra 2014. május 6. 17:07

Ballagó kiállítás 2014

Képgaléria
Ballagó kiállítás 2014
Régi hagyománya már a Móra Ferenc Gimnáziumnak az ún. Ballagó kiállítások, ahol az iskola képzőművész körének végzősei búcsúznak iskolájuktól, szakkörtársuktól egy utolsó kiállítással.

Az idei tárlatnak azonban volt egy különlegessége. A megnyitó egybe esett az iskola egykori növendékének Morell Mihály emléktáblájának a felavatásával. A két esemény egyidejűségét nagyszerűen kihasználták a rendezők, a szakkörösök és vezetőjük Szabó Ildikó művésztanár.

Az erre az alkalomra írt diákvers, illetve megzenésített formája Lantos Viktória, Jankovszki Réka és Kapus Diána előadásában magáról a szakkörről, az ottani munka legismertebb eleméről a kockáról igen nagy sikert aratott. Az előadás közben kockákból rakosgatott ki egy nagyobb egységet egy tanuló, majd ezek elemeit szétosztotta az elmenők között. A kockák csak együtt adtak ki egy ábrát s ha majd egyben akarják látni, akkor bizony újra össze kell jönni és összerakni.

Magát a kiállítást még egy érdekes dolog kapcsolta az emléktábla avatáshoz. 83 évvel ezelőtt járt az iskola akkori szakkörébe Szántó Piroska és Morell Mihály, akiknek akkor készült egy-egy munkáját megőrizte a történelem és 83 év után ez a két rajz indítja a mostani kiállítás képsorát. Milyen érdekes! Egy osztályba jártak, együtt rajzolgattak és egy falon őrzi emléktáblájukat az alma máter.

Hogy a mostani tanulmányrajzok és az akkori két alkotás között van e lényegi különbség, fel lehet-e fedezni az akkori képekben rendkívüli pályát befutók tehetségét, erről el lehet gondolkodni. De hogy különleges élmény, az nem vitatható.

A 2014-es ballagó kiállítás kiállítói: Rekedt-Nagy Nóra 12/E, Seres Péter 12/E, Schmidt Réka 12/A (fotó), Máthé Benjámin 12/C, Endre Szilvia 12/B, Enyedi Miklós 12/A, Bócsai Krisztina 12/C, Domokos Máté 12/E, Kis-Szabó Norbert 12/A.

R.F.

Kövessen minket a Facebookon is!