Helyi hírek 2016. május 25. 15:30

XII. Helyismereti vetélkedő 

XII. Helyismereti vetélkedő 
Kiskunfélegyházán több éve szerveznek közgyűjteményi, közművelődési, közoktatási intézmények és civil szervezetek összefogásával az általános- és középiskolai diákok számára helyismereti vetélkedőket, három korcsoportban. A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumból öt lelkes csapat jelentkezett, valamennyien az első tíz helyezett között végeztek - tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Szabó Gyuláné Matyók Katalin, a gimnázium munkaközösség-vezetője.

A XII. helyismereti vetélkedő témája: Mesterek és mesterségek dicsérete

Ebben az esztendőben számos kerek évfordulón emlékezhetünk meg a mesterségekről Kiskunfélegyházán, hiszen 250 éve a szabó-szíjjártó céh, 175 éve pedig az ács-kőműves-molnár céh alakult meg. A kiskunfélegyházi Ipartestület épp, hogy elmúlt 130 éves, s 120 esztendeje, hogy életre hívták városunkban az Iparos Ifjak Egyletét. Az ipari iskola utódának, mely a közelmúltig a Kossuth Lajos Középiskola nevet viselte, idén 40 éves a tanműhelye.

A helyismereti vetélkedőre, amely hagyományosan több fordulóból, gyakorlati és elméleti feladatokból állt, 3 fős csapatok jelentkezhettek három korosztályban.

A 3 fős csapatok ellátogattak a levéltárba, a Kossuth Lajos Szakképző Intézetbe, és mesterembereket kerestek fel. A harmadik forduló során a Kiskun Múzeumban, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, a városházán, a Szakmaközi Művelődési Házban és az Ipartestületben kellett feladatokat megoldaniuk a csapatoknak. Az eredményhirdetésre május 19-én a múzeumban kerül sor.

A helytörténeti vetélkedő korcsoportonkénti első három helyezettjének a Városlapítók Napján, május 22-én, vasárnap az ünnepi közgyűlésen adták át az elismerő okleveleket és jutalmakat. Az első hat helyezést elért csapat jutalma egy kirándulás lesz Budapestre, ahol többek között ellátogatnak a Néprajzi Múzeumba is.


A kiváló helyezést elérő csapatok: 

1. hely: Blazsev Zsófia, Fekete Fruzsina, Sárkány Ágnes 11/A/n

2. hely: Kőrösi Dániel, László Klaudia, Oroszi Olivér 10/A


Mindkét csapat felkészítő tanára: Dr. Nagy István
 





 

Kövessen minket a Facebookon is!