Helyi hírek 2016. május 27. 16:30

Egy éve alakult a Móra Ferenc Társaság

Képgaléria
Egy éve alakult a Móra Ferenc Társaság
Első közgyűlését tartotta a Móra Ferenc Társaság május 26-án, a művelődési központban, ahol megalakulásuk első évének eredményeit, és a 2016-os év programjait, terveit és feladatait beszélték meg.

A Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyházán, a 2015. május 24-ei városalapítók napi ünnepi testületi ülésen alakult meg. Az egy éve létrejött társaságot első közgyűlésén Vészits Andrea elnök, a félegyházi születésű író dédunokája köszöntötte, melyet követően Barna-Pap Rozália, a Constantinum Intézmény nevelője és három növendéke műsorát láthatták a résztvevők.

A Társaság ügyvezető elnöke Kapus Béláné a 2015. évi beszámolójában elmondta, hogy az eltelt rövid idő alatt is több rendezvényt szerveztek. Első bemutatkozásuk tavaly július 19-én volt Móra Ferenc szülőházánál, ahol hagyományteremtő céllal Móra írásokat olvastak fel, és Móra Ferencné receptjei alapján készült süteményekkel kínálták a jelenévőket. Tavaly több programot szerveztek gyermekek részére, melyet idén az októberre tervezett Móra Fesztivállal szeretnének folytatni.

Ezzel kapcsolatosan kiírták a pályázatokat az iskolások számára Móra mesedramatizálás, és Kincskereső meseillusztráció témákban. A fesztivál keretében Vészits Andrea gyerek- és ifjúsági könyvbemutatót szervez, és a diákok részére rendhagyó irodalomórákat tartanak a Constantinum Általános Iskolában, a Móra Ferenc Gimnáziumban, valamint a könyvtárban is.

A 2016-os programok között szerepel továbbá a Móra Ferenc szülőházánál július 19-ére tervezett megemlékezés, melyet Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója szervez.

A társaság pénzügyi beszámolóját, és 2016-ra vonatkozó pénzügyi terveit Wolnerné Vidéki Szilvia gazdasági felelős ismertette. Kállainé Vereb Mária titkár kitért a társaság megalakulásának jogi lépéseire, és beszámolójában kiemelte, hogy a tizenhét alapító tag mára tizenöt fővel gyarapodott, így a társaság 32 taggal rendelkezik. A alapítók és tagok között kiemelendő a Móra rokonságból Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, és Jenesné Móra Zsuzsanna, Móra István dédunokája.

A felszólalások között Rosta Ferenc alpolgármester a Móra Társaság és Szeged város közreműködésének létrejöttéhez a tagok segítségét kérte. Dr. Kürti Béla, aki hatszáznál is több eredeti Móra fényképet gyűjtött össze elmondta, eddigi munkájából két könyv elkészültét tervezi a közeljövőben. Dr. Tarjányi József arra hívta fel a figyelmet, hogy Kiskunfélegyháza két nagy szülöttének, Petőfinek, és Mórának sincs városunkban síremléke. A társaság tagjai a felvetésre az Alsótemetőben szimbolikus síremlékek állítását tervezték meg a jövő évre, melyhez az előkészületeket hamarosan megkezdik.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!