Helyi hírek 2016. május 28. 07:30

A sütés, főzés és a kerti munka 90 évesen is mindennapi tevékenysége Marika néninek

Képgaléria
A sütés, főzés és a kerti munka 90 évesen is mindennapi tevékenysége Marika néninek
Gondozott, szép konyhakertjét mutatta büszkén Kocsis Károlyné Marika néni a 90. születésnapját köszöntő Balla László alpolgármesternek és Ván Jenő önkormányzati képviselőnek, akik a város jókívánságait tolmácsolták az életvidám szépkorú hölgynek május 27-én. A beszélgetések során kiderült, hogy mindennapjait 90 évesen is aktívan tölti. Elvégzi a kerti munkát, és amit leginkább még ma is szeret, az a sütés-főzés. Ezt a hobbiját nagyra értékeli két leánya, veje, négy unokája és dédunokája is, akik minden nap szeretettel veszik körül.

Kocsis Károlyné Gulyás Mária 1926. május 29-én született Kiskunfélegyházán egy nyolcgyermekes nagycsalád második gyermekeként. A családban 5 lány és 3 fiúgyermek nevelkedett, de ma már sajnos csak a 3 lánytestvér él.

A népes család eltartása nem volt egyszerű, ezért Marika néni 14 éves korától 16 éves koráig egy gazdag családnál dolgozott, így keresett némi pénzt, és itt szerezte meg máig legendás szakácstudományát. Ha a mama - ahogyan testvérei hívták - Manyika hazatért a munkából, az egész család egybehangzóan azt kérte, hogy ő készítse el az ebédet. Szívesen teljesítette ezeket a kéréseket, és a mai napig a finomabbnál-finomabb ételekkel várja a családot.

1948-ban, 22 évesen feleségül ment Kocsis Károlyhoz, akivel 64 évet éltek együtt. Három gyermekük született: két lány és egy fiú. Sajnos fiúgyermekük, Károly tragikus gyorsasággal, életének 17. évében egy balesetben meghalt.

Férjével közös életüket először az állami gazdaság egyik tanyáján kezdték, ahol a férj fizetéséből éltek, aki lovászként dolgozott, Marika néni pedig a háztartást látta el.

Később Félegyházára költöztek egy családi házba. A mindig tevékeny asszony azonban egy idő után elkezdte szűkösnek érezni a városi teret, és Selymesbe egy tanyára költöztek családjával, ahol mindmáig él. Házukat nagyrészt férjével és gyermekeikkel építették fel. Ellátták a kőműves, az ács és a festő feladatát is, hogy elkészülhessen otthonuk. A ház mellett egy gyönyörű erdő fekszik, a tanyát körülvevő birtokon gondozott kiskertet, gyümölcsfákat láthatunk.

Marika néni állítja, hogy családja szeretete, és az a gyönyörű környezet, amiben él, tartja őt életben, egészségben.  

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!