Helyi hírek 2014. május 7. 16:38

Tanulmányi kirándulás a Dunakanyarba

Képgaléria
Tanulmányi kirándulás a Dunakanyarba
A Móra Ferenc Gimnázium természettudományos laborjához kapcsolódó az Öveges program keretében 22 mórás a földrajz szakkörösök, faktosok és leendő faktosok közül, valamint 8-8 diák a bugaci Rigó József Általános iskolából és az orgoványi általános iskolából kiránduláson – egyfajta földrajzos terepgyakorlaton - vett részt a Dunakanyarban. A kirándulás szakmai vezetője Ozsvár Péter tanár úr volt, a két partnerintézmény kisérőpedagógusai pedig egykori mórás diákok, Tarjányi Szilvia és Szabó Orsolya.

A programhoz kapcsolódó túra, melyet Zajacz Lajos laboratórium vezető irányított  Nagymarosról indult és a Remetebarlang valamint  a Hegyes tetőn lévő Julianus barát torony érintésével, mintegy 14 km-es táv és 400-450 m-es szintemelkedő megtétele után Zebegényben fejeződött be.

A Börzsöny déli része nem magas, a vulkanikus eredetű kőzetekből felépülő kiemelkedések az 500 m-t sem érik el, viszont az itteni Szt. Mihály-hegy, illetve  a peremén lévő kisebb csúcsok meredek lejtőkkel szakadnak le a Duna irányába. Így az alföldi viszonyokhoz szokott „hegymászóktól” jelentős teljesítményt igényeltek. A keskeny turistautak helyenként 30°-os emelkedőn felfelé illetve lefelé haladtak, s néha oldalirányban is jelentősen dőltek. A nagy magasságokhoz nem szokott tériszonnyal küszködő diákok számára  néha félelmetesek is voltak.

Az autóbuszon odafelé már komoly előadást hallhattak  a Börzsöny kialakulásáról, a Duna mai medrének kialakulásáról az érdeklődők, amelyet jól kiegészített a helyi látványosságokhoz tartozó magyarázat akár a kőfejtőnél,  de a Szt. Mihály-hegy és a Hegyes tető közötti túraútvonal melletti – vulkanikus vidéken ritka – üregek kialakulásáról.

Az időjárás is kegyes volt, így nem csak ismeretek, de a szép kilátás és a jó levegőn, gyönyörű környezetben tett kirándulás is hasznos élménye lehet a résztvevőknek.

Ozsvár Péter

szervező tanár

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!