Kultúra 2016. június 4. 07:30

Dóka Péter találkozója a félegyházi fiatalokkal

Képgaléria
Dóka Péter találkozója a félegyházi fiatalokkal
Hogy kiből válik igaz író? Számít-e az akarat, vagy inkább szorgalom kell hozzá? Nehéz megmondani. Mindenesetre azt el tudjuk képzelni, hogy nagyon jó képzelőerő szükséges hozzá. Ifjúsági regényeknél pedig az sem árt, ha a fiatalok nyelvén szólítja meg az olvasót az író.

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából látogatott Kiskunfélegyházára Dóka Péter, Csukás István-díjas gyermek- és ifjúsági író, aki a városi könyvtár meghívására találkozott a város diákjaival. 

Az író-olvasó találkozón kötetlenül beszélgetett a fiatalokkal, így hamar megtalálta a hangnemet a fiatal korosztállyal. Az ifjak nem kerteltek, rengeteg kérdéssel álltak elő, amiket az író őszintén meg is válaszolt.

Sorra vették az eddig megjelent könyveit, és arról faggatták, hogy miért választotta ezt a szakmát. Dóka Péter szerint nem kell ahhoz feltétlenül kitűnő tanulónak lenni, hogy valakiből író váljék. Elmondta azt is, hogy gyermekkorában egyszer le kellett másolnia egy történetet, ám neki jobban tetszett az, amikor ő maga írta le a körülötte zajló eseményeket. Így kezdődött írói pályafutása. Később már a képzeletével is játszott és kitalálta a történeteket. A szereplőket sokszor a körülötte élő emberekről mintázza, de a nevüket megváltoztatja, és a történetekhez is hozzá teszi a saját gondolatait.

Az, hogy az író-olvasó találkozón részt vevő gyerekek közül ki kapott kedvet az íráshoz, még nem tudhatjuk, de biztosak lehetünk abban, hogy a Dóka Péterrel való találkozás sok fiatalnak adott önbizalmat.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!