Kultúra 2016. június 7. 07:30

Mórák nyomában a Vajdaságban

Képgaléria
Mórák nyomában a Vajdaságban
A vajdasági emlékhelyek felkeresése, a Mórák emléke előtti tisztelgés volt az elsődleges célja annak a kirándulásnak, amelyet a Móra Ferenc Társaság és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezett május 27-én.

A félegyházi csoportot a kevi Móra István Művelődési Egyesület látta vendégül, amely 25 év óta ápolja példaértékű módon névadója emlékét, és segíti az alig több mint 600 fős kicsiny település kultúramegőrző törekvéseit. Móra István költő, író és neves pedagógus 1889-1893 között tanított a faluban, s emberi példája ma is erős összetartó erő a közösség számára az értékőrzésben és a hagyományok élő átadásában. Erről tanúskodott a Szélforgó fiatalok csoportjának közreműködése is a vendégeket köszöntő igényes műsorban, ahol a Jóbarátok tamburazenekar és a helyi asszonykórus előadásában meglepetésként elhangzott Móra István Lakodalom van a mi utcánkban című dala is. A műsor után a két egyesület Perpauer Attila és Kapus Béláné elnökök aláírásával együttműködési megállapodást kötött a hagyományok közös ápolására és közös programok szervezésére, majd megkoszorúzták Móra István 2015-ben felavatott emléktábláját.

A csoport Kevi után Zentára utazott, ahol 1893-95-ig tanított az idősebbik Móra. Itt született fia, László (1890-1944), a két világháború közötti időszak ismert költője, írója, iskolaalapító pedagógusa. Zentán Ceglédi Róbert polgármester volt a vendéglátó. A szíves fogadást tartalmas program követte, melynek keretében a félegyháziak megtekinthették a városi múzeum gazdag anyagát, koszorúzhattak a zentai csata emlékművénél, emlékezhettek Huszka József művészettörténészre és etnográfusra, aki 1877-78-ban a helyi gimnáziumban tanított, valamint hallhattak a két Móra, István és László zentai kötődéséről is Tasi László idegenvezető előadásában. A délután Csókán folytatódott, ahol 1907 és 1914 között többször végzett ásatásokat Móra Ferenc. Szobránál Rosta Ferenc alpolgármester helyezett el koszorút, aki amellett, hogy az egyesületek tagja, a várost is képviselte jelenlétével.

A vajdasági kirándulás nemcsak tartalmas, a Móra-emlékeket a helyszínen idéző programjával, de a kedves vendégfogadás megtapasztalásának élményével is emlékezetes, szép nap marad a résztvevők számára. Köszönet érte a szervezőknek és a vendéglátóknak.


Dr. Luchmann Zsuzsanna




 

Kövessen minket a Facebookon is!