Helyi hírek 2016. június 8. 11:30

Elismert mezőgazdász

Képgaléria
Elismert mezőgazdász
Miniszteri elismerő oklevéllel ismerte el dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézmény nyugalmazott szaktanárának, Fricska Nagy Jánosnak munkásságát június 3-án a Pedagógusnap és a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett ünnepségen. A lelkiismeretes oktató-nevelő munkáját, a szakmai rendezvények, versenyek kimagasló, példaértékű szervezését elismerő kitüntetést Budapesten, a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében vette át a népszerű pedagógus.

Fricska Nagy Jánost az agrárszakma elkötelezettjeként ismerik kollégái és tanítványai. Szerették a szülők és diákok egyaránt, mert következetessége mellett humorérzéke is elhíresült volt.

Ifjú korában testnevelő tanár szertetett volna lenni, de ezt a számítását egy sportsérülés keresztülhúzta. Szülei ösztönözték, hogy gimnáziumban folytassa tanulmányait, ő azonban a mezőgazdasági iskolát választotta. 1966-ban lépett be először a mezgé udvarába, itteni tanulmányai végeztével továbbtanult, és 1976-ban már okleveles agrármérnökként végzett Mosonmagyaróváron.

Dolgozott a Lenin Tsz-ben, de hamarosan a mezőgazdasági szakmunkásképzőben kötött ki, mert életcéljává vált az oktatás, nevelés. Hiába kínáltak számára vezetői beosztásokat, kedvező álláslehetőségeket, ő maradt a katedránál. Döntését igazolja, hogy növendékei sokasága jutott el az országos szakmai versenyek döntőire, szép eredményeket elérve. A fiatalok képzése mellett a felnőttek oktatását is szívesen vállalta az aranykalászos gazdaképzés keretében.

Nyugdíjba vonulása óta is rendszeresen sportol, gyermekeivel együtt gyakran átússza a Balatont. Többször látogat el Londonban élő lányához, ahol kedves unokáival játszik és gondozza a kertet.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!