Kultúra 2016. június 9. 13:30

Babaolvasó országos szakmai nap Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Babaolvasó országos szakmai nap Kiskunfélegyházán
Mintegy 10 éve kezdődött az a mozgalom, mely által több könyvtárban olyan helyiségeket alakítottak ki, ahol kulturált bababarát, könyves környezetben a babák és a mamák együtt tudták eltölteni az idejüket. Ilyen közeg kialakítása sok munkát, és tapasztalt könyvtárosokat igényel. Ezért a könyvtárosok tudásának bővítése céljából minden évben szerveznek konferenciákat.

Idén a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották meg a könyvtárosok számára a Babaolvasó országos szakmai napot. Immár egy évtizede kerül sor ilyen szakmai konferenciára, amelyet eddig nagyrészt Kecskeméten, Budapesten, most pedig első alkalommal Kiskunfélegyházán rendeztek meg.

Városunk könyvtára 2009-ben kapta meg a Bababarát címet, azóta a Gyermekbirodalom szervezésében kéthetente megtartják a Betűbölcsit, az intézmény baba-mama klubját. 

A szakmai nap kezdetén Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében bemutatta a könyvtárat, elmondta az intézménynek helyet adó épület történetét. Ezt követően Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke megnyitotta a konferenciát.

Ramháb Mária megnyitójában hangsúlyozta, hogy a konferenciákon nagyon fontos a tapasztalatcsere, és az egyik céljuk minél több könyvtárban meghonosítani a babákkal való foglalkozást. Szerinte ennek a munkának az egyik kulcsfontosságú eleme az, hogy saját magukat is képezzék a könyvtárosok, hogy próbáljanak újabb és újabb ismereteket megszerezni, hiszen maga a korosztállyal való foglalkozás nem véletlenül indult el. Igény van rá.

A nap folyamán intenzív képzésen vehettek rész a megjelentek. A beszéd- és a mozgásfejlődés összefüggéseiről Bending Borbála gyógypedagógus, mozgásterapeuta tartott előadást. Az „Első 1000 nap” program célkitűzéseiről pedig Tálas Nikolett, tudományos munkatárs beszélt. Szedlacsek Katalin, a zenei képességfejlesztő program kidolgozója a Zene – játék – öröm címmel tartott izgalmas előadást. Végül Dobos Matild, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa bemutatta a Betűbölcsit, annak működését és témáit.

Ahogy Ramháb Mária is fogalmazott: a továbbképzés lendületet adott a könyvtárosok további munkájához.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!