Sport 2016. június 12. 11:30

Kapás van!?

Képgaléria
Kapás van!?
Van kapás? Úgy tudom, ez a kérdés a horgászok rémálma. Ha nem fogtak halat, akkor azért, ha fogtak, akkor meg azért. Különös nép a horgásztársadalom, főleg a magyar. Azt hiszem természetkedvelő és természetvédő minden pecás. Tapasztalatom szerint nyugodt és kiegyensúlyozott vérmérsékletűek, főleg akkor, amikor épp terepen vannak. De vajon miért kedvelik ezt az időtöltést, vagy ha úgy tetszik sportot ilyen sokan? Makai Csaba Ákost kérdeztem erről, akivel beszélgetésünk során közelebbről megismerhettem a horgászok életét.

Ahogy Csaba fogalmaz, gyermekkora óta a horgászatra nevelték. Már fiatal korában megkapta a horgászengedélyét, azóta szinte szenvedélyé vált a pecázás. Azt mondja ez egy életforma. Jelenleg a Kecskeméti Ho-ho-Horgászcentrum Horgászegyesületének a tagja, de szoros barátságot ápol a Kiskunfélegyházi Horgászegyesület tagjaival és vezetőivel is.

Minden horgászvízre, sajátos szabály rendszerek vonatkoznak, melyeket a tó tulajdonosa vagy a víz kezeléséért felelős horgászegyesület és annak közgyűlése határoz meg. Általános szabályok persze mindenhol vannak – tudom meg a horgásztól. Például a fogási napló vezetése, ahol be kell jegyezni azt is hogy melyik vízen, hány órakor kezdi meg a horgász a horgászatot, és azt is, hány órakor fogott úgynevezett "nemes" halat: például pontyot, csukát vagy süllőt.

Mikor van az igazi horgászszezon? – kívánkozik ki belőlem a földhözragadt kérdés.

Egy elszánt horgász egész évben tevékenykedik. Télen-nyáron kész horgászbotjával útra kelni, nyakába venni felszerelését és hódolni legkedvesebb hobbijának – mondta Csaba. Az is kiderült, hogy a fiatal horgászt semmi sem riasztja el kedvenc időtöltésétől. Azt mesélte, hogy ő a befagyott jeges tavakon és a tavaszi szélben halkan csordogáló folyókban is előszeretettel horgászik. Legnagyobb fogása itt Félegyházán, a Crazy Carp nevű horgásztavon volt, amikor 2015 novemberében egy 15,60 kilogrammos ponty akadt a horgára.

Természetesen visszadobtam a halat a vízbe – mesélte Csaba, majd hozzátette, hogy egyáltalán nem fogyaszt halhúst.

Jenen pillanatban a magyar szabványok szerint nem lehet engedély nélkül horgászni, sok szigorú szabály és rendelet segít korlátokat szabni, amelyeknek nagyon is örülnek a pecások, hiszen segítségükkel csökkent a halirtás, és sok probléma is megoldódott – mondta megelégedett mosollyal az arcán Csaba. Ám sok horgász bánatára az utóbbi időben a száz éve vizeinkben élő busa, ezüstkárász, amur nem telepíthető, mert invazív, tájidegen fajnak nyilvánították őket. Ezen kívül több védet halfaj is létezik, amelyeket kötelező visszaengedni a vízbe.

Azt, hogy ki milyen halfajokat szeret becserkészni, mindenki egyedül dönti el. A jó hír az, hogy Magyarországon, sőt Kiskunfélegyházán is van miből válogatni. Rengeteg tó és horgászcentrum várja a horgászni és kikapcsolódni vágyókat. Egyébként Csaba baráti körével együtt hobbi szinten vicces és jókedvű videók által próbál segítséget nyújtani a kezdő és haladó horgászoknak is, amelyeket bárki elérhet az interneten.

 V. K.




 



 

Kövessen minket a Facebookon is!