Helyi hírek 2016. június 9. 12:25

Félegyháza elsőként kapcsolódott a japán önszerveződő kezdeményezéshez

Képgaléria
Félegyháza elsőként kapcsolódott a japán önszerveződő kezdeményezéshez
Június 9-én, Magyarországon először Kiskunfélegyházán szervezett rendezvényt az 5S PUBLIC, mely bekapcsolódik abba a nemzetközi önszerveződő mozgalomba, amelyet Japánban hívtak életre, s mára már több országban bebizonyosodott létjogosultsága. A „Kaizen by harmony” konferenciát a városháza dísztermében rendezték meg. A konferencia előtt Csányi József polgármester fogadta Kosuge Junichit, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. A nagykövetnek és a japán vendégeknek bemutatta Félegyháza történetét, valamint a városháza szecessziós építészeti értékeit.

A konferencia résztvevőit, és az ehhez kapcsolódó iskolaszépítési, karbantartó akciót szervezőket, támogatókat Kosuge Junichit Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is köszöntötte. Kifejtette azon reményét, hogy a példa követőkre talál, és a fiatalok nevelésének fontos részévé válik környezetünk karbantartása, megőrzése.

Csányi József polgármester megnyitójában a japán nagykövet mellett külön köszöntötte Yoshihitto Tanaka-t, a Clean Up JAPAN elnökét, Dr. Ing. Julien Bratu-t, a Kaizen Manager Club / Romániai AOTS Szövetség elnökét, valamint az előadókat.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy Félegyháza fogadhatja először az országban ezt a programot, és ezáltal is hozzájárulhat a jövő nemzedékének környezet tudatosságra való neveléséhez. Ezzel kapcsolódunk a Clean Up japán önszerveződő kezdeményezéshez, amelyet Hidesaburo Kagiyama alapított 1993-ban, és ma már több mint 700.000 aktív tagja van Japánban.

„Büszke vagyok arra, hogy Kiskunfélegyháza városában kiemelkedő támogatást élvezhet a program a helyi vállalkozások részéről is, így elmondhatjuk, hogy 26 helyi vállalkozás csatlakozott az akcióhoz, és összesen több mint 2.000.000,- forinttal támogatták a holnapi 5S Public megmozdulást.” – mondta el a polgármester.

Az 5S Public tevékenység 2016. június 10-én, péntek reggel fél 8-kor veszi kezdetét a félegyházi Dózsa György Általános Iskolában. A nap során a gyerekek saját maguk hajtják  végre az akciót 8 csapatba szerveződve. A nap során meghatározott feladatok végrehajtására kerül sor. Jó idő esetén a gyerekek rendbe teszik a távugró pályát, lefestik a sportpályát, új salakot terítenek, lefestik a mászókákat, a kerítést és a kerékpár tárolót. Amennyiben a kinti munkák a rossz idő miatt nem végezhetők el, akkor az iskolán belül dolgoznak a gyerekek és segítőik. Így megújulhat a konditerem, a tornaterem radiátorainak burkolata, a hirdetőtábla és a tárolóként használt „padlás” is. A nap végén értékelés történik, védnöki táblát avatnak fel és 5S Public vándordíjat adnak át.

A program támogatói voltak: AWI-SZER Ipari, Kereskedekmi és Szolgáltató Kft., Kiskun Bútor Kft., Szabó József, Sirius Club Étterem, Pizzéria, Félegyházi Kunvill Villanyszerelő Kft., Berceli János, Juhász, Építőipari és Kereskedelmi Kft., Rimai Útépítő Kft./Stravia Kft., Városi Sportcsarnok, Félegyházi Térségi Sportiskola Nonprofit Kft., Sector Cool Kft., Talárcsik Háztartási Bolt, Kunplast-Karsai Zrt., SZVG-TOOLS Szerszám Kft., Elő-Szer Kft., Integrál Zrt., Berkemann Hungary Bt., Félegyházi Tej Kft., Félegyházi Malom Kft., Bács-Szinkron Kft., Józsa szóda, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, László Gumiszervíz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Dél-100 Kft.,  Beewatec Bt., Clean Up JAPAN, Kingspan Kft., Magyar AOTS Társaság Egyesület, ParLS Kft., Qualimax Kft., Szilágyi Roland, Vajna VSM Kft.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!