Helyi hírek 2016. június 20. 07:30

Mosolyogni tessék! - Egy gazdag életpálya dicsérete

Mosolyogni tessék! - Egy gazdag életpálya dicsérete
Hagyományosan június első vasárnapján köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A Közgazdasági Szakközépiskolában az idei évforduló különös jelentőséggel bír, hisz korszakváltás is egyben. Az intézmény vezetője, Kocsisné Móczár Julianna, nyugdíjba vonulván úgy döntött, energiáját, tudását és szeretetét, amit eddig iskolája és ezernyi tanítványa között osztott szét, az elkövetkezendőekben családjának szenteli.

Búcsúzni sosem jó. Különösen úgy nem, hogy egy pedagógus nemzedék nőtt fel és vált középkorú, meglett tanárrá Julika keze alatt. Így hát úgy döntöttek – meglepetésműsorral kedveskednek szeretett igazgatójuknak és barátjuknak.  

Elevenítsük fel mi is röviden ezt a példamutató pályafutást! A közgés diáklány a Pénzügyi és Számviteli Főiskola elvégzése után, frissdiplomásként tért vissza iskolájába 1976 őszén, ahol munkás, tanulással és feladatokkal teli évtizedek következtek. Az egyetemi másoddiploma megszerzése mellett egyre fontosabb feladatokat kapott az intézmény legendás hírű igazgatóitól, Szántó Andornétól és Huszka Jenőtől.

Szaktárgyai, a könyvvitel és a statisztika oktatása mellett Julika előbb gyakorlati oktatásvezetői, majd igazgatóhelyettesi megbízást kapott s lett máig meghatározó mintaképe ezen feladatok ellátóinak. A rendszerváltás nagy kihívásai nem kerülték el a Közgazdasági Szakközépiskolát sem: a közgazdaságtan alapvetései változatlanok maradtak, de az iskola környezete nem. Új, a piacra, a személyes tehetségre és a gyakorlatban is alkalmazható tudásra alapozó világ épült a régi romjain. Nemcsak a puha diktatúrát váltotta fel a polgári demokrácia, Kiskunfélegyháza gazdasági élete is gyökeres változásokon ment keresztül.

Kocsisné Móczár Julianna bátrat lépett, frissen megszerzett mérlegképes könyvelői és adótanácsadói végzettségét kamatoztatva egy évtizedre elhagyta szeretett iskoláját, hogy a piacgazdaságban is bizonyíthasson, eredményesen. A kiváló tanárból és vezetőből sikeres cégtulajdonos, a félegyházi vállalkozói társadalom elismert tagja lett – igazolva mindazoknak az ismereteknek az időtállóságát és hitelességét, amelyeket az előző tizenöt évben diákjainak átadott.

Iskolájába 2002-ben igazgatóként tért vissza. Pályája következő szakasza telve volt kihívásokkal. Az oktatást sújtotta a tanulólétszám folyamatos csökkenése, 2007-ben a képviselőtestület összevonta a szakképző iskolákat és a Közgének az integrált szakképzés részeként kellett megtalálnia szerepét és megőriznie identitását. 2013-ban a fenntartói szerepet az önkormányzattól számos új, innovatív megoldást, de nehézséget is magával hozva a KLIK vette át. Megnyugvást, de változást is hozott egy újabb váltás, a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium 2015 nyarán a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába került, tagintézményei a szakképzési centrum keretei között nyerték vissza önállóságukat.

Ilyen körülmények között egy igazgatónak egyszerre kell a régi értékek őrének és az új megoldások bátor harcosának lennie. Julika ennek az elvárásnak mindvégig megfelelt, következetesen hitet tett a közgés értékrend mellett. Óvta, védte az iskola dolgozóit és diákjait az újabb- és újabb veszélyektől, miközben folyamatosan élére állt az intézményi innovációknak. Elnyert HEFOP és TÁMOP projektek sora újította meg az elmúlt évtizedben a Közgé eszközparkját és tanítási gyakorlatát, tette lehetővé, hogy közössége ne csak túlélje az új évezred megpróbáltatásait – hanem az itteni közgazdasági szakképzés is folyamatosan fejlődve, javulva szolgálhassa a város és tágabb környéke lakosságának, gazdasági és önkormányzati szférájának képzési igényeit.

Mi mást kívánhatna egy pedagógus, mint eredményes életutat, szakmai és személyes sikereket, közössége szeretetét. Kocsisné Móczár Juliannának mindez megadatott. Szép volt Julika!


Közgazdasági Szakközépiskola nevelőtestülete






 

Kövessen minket a Facebookon is!