Helyi hírek 2016. június 10. 15:30

Nyitott labor: a legkisebbektől az idősebb korosztályig

Képgaléria
Nyitott labor: a legkisebbektől az idősebb korosztályig
A Móra Ferenc Gimnázium Természettudományos Laboratóriuma célul tűzte ki, hogy a természettudományok széles palettáját minél több gyerekkel, felnőttel megismertesse, kedvet csináljon az ismeretek ez irányú bővítéséhez.

A tanórai kereteket kitágítva, az idei évtől kisebb gyerekeknek, alsó tagozatosoknak is tartottak a tananyagokhoz, egyes témakörökhöz kapcsolódó összefoglaló kísérletezős órákat. Ellátogattak a Batthyány és a József Attila iskolák legkisebbjei; az első osztályosok is, akik „Látványlabor” címmel vehettek részt a nekik szervezett foglalkozásokon.

Önálló, saját fejlesztésű projektet dolgoztak ki, amelynek címe: „Hová tűnt Dr. Secret?” Ez egy manapság népszerű, szabadulós játék laboratóriumi változata. A résztvevők érdekes kísérletek során juthatnak az eltűnt tudós nyomára. A foglalkozást alsósoknak, 5-6. és 7-8. osztályosoknak is kifejlesztették. Ez az idei év nagy slágere volt, minden iskola minden korosztálya kíváncsi volt az őrült tudós történetére.

Nem csak a diákokat, hanem az idősebb korosztályt is vendégül látták. A Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjainak is megmutatták a XXI. századi technikát és ők is kipróbálhatták a kísérletezés örömét.

A fő feladat természetesen a 7-8. osztályosok laboratóriumi óráinak biztosítása, illetve a középiskolások – elsősorban a gimnazisták kémia, fizika óráinak érdekesebbé tétele, kísérleti órák előkészítése. A diákok örömmel jönnek a modern eszközökkel felszerelt laboratóriumba, ahol nem csak a hagyományos tantárgyi kísérletek elvégzésére nyílik mód, hanem szinte minden esetben a legújabb technikai eszközök bemutatásával is kiegészíthetik a foglalkozást.

Egy tavaszi pályázaton nyert 3D-s nyomtató használata, programozása még kísérleti fázisban van. Egyelőre a diákok által javasolt kisebb tárgyakat nyomtatják, de jövőre már városi szakkör is indul ebben a témában. Szerepet kap a tanév zárásaként megrendezendő I. Öveges Természettudományos Táborban is a nyomtató, természetesen nyomtatványokat is készítenek.

A tábor 5-6. osztályosok részvételével indul, a természettudományok minden területét érinti. A programot tematikus foglalkozásokra építik. Pl.: Hang órája, Víz órája, Tojás órája stb. A kísérletezések mellett a laboratórium Lego-robotjait is építeni fogják, illetve egyszerűbb kis programokat „tanítanak” nekik: tapsra indulj el, állj meg a faltól 10 centiméterre. A táborozók csoportjait gimnazista „mentorok” segítik, akik ezzel a középiskolások számára előírt közösségi szolgálat óraszámait is gyarapítják. A tábor június 20-ától 24-éig tart, amelyre még korlátozott számban fogadnak jelentkezőket.

A Móra Ferenc Gimnázium Természettudományos Laboratóriumának munkatársai - együttműködve a város pedagógusaival - sikeres évet tudhatnak maguk mögött, több száz diák látogatott el hozzájuk, akik kézzelfogható ismeretekkel, élményekkel telve távoztak tőlük.
 

Molnár Katalin
  laborvezető





 

Kövessen minket a Facebookon is!