Kultúra 2016. június 11. 13:00

Író-olvasó találkozó Pataki Évával

Képgaléria
Író-olvasó találkozó Pataki Évával
Családok, nők, nagymamák címmel került sor író-olvasó találkozóra június 9-én, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Pataki Éva Író, forgatókönyvíró, dramaturg, dokumentumfilm-rendező mesélt a hallgatóságnak az életéről, azon belül is a filmvilágról és az irodalom iránti szeretetéről.

Pataki Éva tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar–orosz–esztétika szakán végezte és járt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Újságíró Iskolájába is. Életének meghatározó tanára a MAFILM Forgatókönyvíró Iskolában Nemeskürty István volt, aki személyiségével teljesen elvarázsolta hallgatóit a forgatókönyvírás oktatása során. Nagy hatással volt még rá Mészáros Márta munkássága is, akivel forgatókönyvíróként és dramaturgként többnyire együtt alkotott, de dolgozott Kern Andrással is a Sztracsatella és a Casting című filmekben.

Pataki Éva ugyanakkor nem csak a filmvilágban, de az írók között is komoly sikereket ért el. A könyvtárban jelenleg megtalálható regényei közül A Még egy nő (2003) vérbeli nőregény. Férjek és volt férjek, szerelmek és volt szerelmek, saját és fogadott gyerekek, anyósok, nagyszülők, testvérek, kutyák, macskák részvételével zajlik három, harmincas éveiben járó barátnő, Annamari, Mimi és Leona élete. Az unalmas hétköznapokat egy házassági válság, szeretők felbukkanása és eltűnése, egy életveszélyes baleset, és egy titokzatos zaklató forgatja fel. A humorral átszőtt könyv olyan sokat árul el a nőkről, hogy a férfiak is „tanulhatnak” belőle.

Egy másik könyve az Ami elveszett (2010) című regényében az írónő saját családjának történetét tárja fel. A vidéki zsidó kereskedőfamília ötnemzedékes krónikájának szereplői közül többen közismert alakjai a 20. századi honi politikának, társadalomnak. A fordulatos történet egy évszázad fontos történelmi pillanatain, országokon, földrészeken vezeti át az olvasót, vissza-visszatérve a jelenbe. A szereplők elszánt, a családért ádázul küzdő, mégis gyöngéd nők: Auguszta, a dédanya; Ilona, a nagymama; és Anya, Mari, a varázslatos.

Végezetül a Nőből is megárt a nagymama (2012) a nagymamává válás ígéretes, de egyúttal rögös útján vezeti végig az olvasót. Az írónő öt év történéseit meséli el keresetlen őszinteséggel, csipkelődő humorral. Ez a sokrétű könyv elsősorban azoknak íródott, akik maguk is megélték a női lét különböző stádiumait, akik kíváncsiak lányuk, anyjuk, nagyanyjuk vagy épp unokájuk szempontjaira. A szerző örök témája megmaradt: a nőről és a női szerepkör változásairól, múló és maradandó értékeiről, a generációk között vibráló feszültségekről beszél. A regény szórakoztatóan mesél az együtt élő nemzedékek kapcsolatainak nehezen kibogozható, de varázslatos szövedékéről. Az előadó rövid részleteket is felolvasott műveiből a hallgatóságnak.

Pataki Éva díjai 1997 – Tolerancia-díj 1999 – Balázs Béla-díj 2002 – Magyar Filmszemle díja ismeretterjesztő dokumentumfilm kategóriában (Találkozás a végtelennel – Bolyai János) 2010 – Viareggio város díja forgatókönyvírói munkásságért. Pataki Éva Író, forgatókönyvíró, dramaturg, dokumentumfilm-rendező tagja a Szépírók Társaságának.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!