Kultúra 2016. június 13. 08:15 Forrás: baon.hu - Mihályka Gyula

Huszonegy ország képviselteti magát a tizennegyedik Csiperó-fesztiválon

Huszonegy ország képviselteti magát a tizennegyedik Csiperó-fesztiválon
Július 3-án kezdődik a Csiperó-fesztivál, 1991 óta immár tizennegyedszer. Farkas Gáborral, a szervező Európa Jövője Egyesület elnökével Mihályka Gyula, a Petőfi Népe munkatársa beszélgetett.

– Idén hány országból érkeznek fiatalok az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozóra?

– Huszonegy ország 31 településéről várunk diákokat. Mintegy ezer vendégre számítunk. Sajnos a terrorizmus miatti feszült nemzetközi helyzet érezteti hatását a fesztiválunkon is. Korábban megszoktuk, hogy 30-50 fős csoportok is érkeztek, most ez általában lement 15-20 főre. A szülők nehezebben engedik el gyermekeiket. A kecskeméti családok is nehezebben fogadnak idén külföldi fiatalokat, mert félnek jövőre visszaengedni gyermeküket. Ennek ellenére minden csoportnak van vendéglátója, sőt, olyan kecskeméti családok is vannak, akik szerettek volna fogadni gyereket, de már nem jutott nekik.

– Most is döntően családoknál lesznek elszállásolva a külföldi gyerekek?

– Szinte mindegyik. Két kivétel van. A kelet-szibériai Jakutiából repülőgéppel érkező csoport kollégiumban lesz elszállásolva, mert elképzelhetetlen, hogy jövőre kecskeméti fiatalok viszonozzák a látogatást Jakutföldre, a gyémánt- és aranybányák, a gázmezők és az örök fagy országába. Ez az autonóm orosz állam egyébként nyolcezer kilométerre fekszik tőlünk. A Belgiumból érkező Imago táncegyüttes most jön harmadszor, ők nem fogadnak kecskeméti fiatalokat, viszont a találkozón részt akarnak venni, így a jakut csoporthoz hasonlóan maguk fizetik az itt tartózkodásuk költségeit.

– Európán kívül honnan érkeznek még fiatalok?

– Izraelből húszan jönnek, Indiából először érkeznek résztvevők, mégpedig Újdelhiből. Az Ír-tengeren lévő Man szigetről is jönnek gyerekek. Számomra teljes rejtély, hogy találtak ránk, nagy szeretettel várjuk őket. Ötvenezer lakosa van ennek az önálló államnak és négy fős saját hadserege.

– A programok a hagyományokat követik?

– Igen, például minden csoport ezúttal is kimegy egyszer a Varga-tanyára lovasprogramra, lesz sárkányhajózás a szabadidő központban, látogatás a városházán. Újdonság, hogy két negyven fős csoport látogatást tehet a Mercedes-gyárban. Az élményfürdőt- és csúszdaparkot kedvezménnyel látogathatják a vendégek. A csoportok délután négy órától mutatják be kulturális programjaikat a főtéri színpadon, melyet web-kamera és az internet jóvoltából otthon a szüleik, barátaik is láthatnak.

– Az esti programokban kik lépnek fel?

– Például a Muzsikás Együttes, a Buda Folk Band vagy a Firkin Zenekar. A július 10-i záróünnepségen egy 120 fős magyar-portugál produkciót mutatnak be. Egy belgiumi testvérfesztiválunkon ismerkedtem meg egy portugál zenész fiatalemberrel, úgy hívják, Cristiano J. Silva, kis Pavarottinak becézik. A Queen együttes slágereiből készített egy egyórás rockszimfoniát, amit 50 portugál és 50 kodályos diák ad elő hangszerekkel, énekkel. A záróünnepségen tűzijáték is lesz, az még nem dőlt el, hogy a Nagytemplom erkélyéről indíthatjuk-e a rakétákat vagy a földről. Az esti programok után idén is kis éji zene lesz a romkertben. A belga fesztivállal közösen nyertünk uniós pályázaton. A lényeg, hogy nyolc leendő uniós ország zenészei játszanak majd, a balkáni zene fog dominálni.

– Az önkéntes csapat idén mekkora lesz?

– Úgy számolom, hogy mindenkivel együtt négyszázan dolgoznak majd a fesztivál sikeréért, csak az egyenpólós diákönkéntesek 120-an lesznek. A környező települések idén is bekapcsolódnak a találkozóba. Tiszakécske lengyeleket, Kerekegyháza cseheket, Lajosmizse bolgárokat, Ágasegyháza pedig egy erdélyi és egy vajdasági csoportot fogad.


Három méter magas molekulát építenek

Július 8-án különleges program lesz a városháza előtt. Egy finnországi magyar matematikus egyetemi tanár egy pécsi és kaposvári kollégájával együtt dolgozta ki az Élményműhely módszert. A fiatalok felépítenek egy öt méter széles és három méter magas molekulát nanorészecskékből álló, különleges anyagból. Ez szigorú matematika, de játék is. Ahogy Cristiano J. Silva a komolyzenét észrevétlenül csempészi be a fiatalok életébe, ez a három tanár a száraz matematikát tanítja játszva a gyerekeknek.


Fotó: kecskemet.imami.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!