Kultúra 2016. június 15. 09:30

Olvass az OlvasLakból!

Olvass az OlvasLakból!
​​​​​​​Június 17-én, pénteken 10 órakor avatják fel Kiskunfélegyházán, a Móra téren az újabb Olvaslak-ot, könyves szekrényt. Avató beszédet mond Balla László alpolgármester, közreműködnek a Szegedi úti óvoda óvodásai. Támogatók: Kiskunfélegyháza Önkormányzata, Kossuth Lajos Középiskola és Juhász Mihály vállalkozó.

Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban 2015-ben az Ünnepi Könyvhét alkalmából kerültek átadásra a mindenki számára bármikor és ingyenesen hozzáférhető utcai könyves szekrények, az OlvasLAK-ok.

A nyugat-európai országokban már elterjedt és igen sikeres a „közösségi könyvespolcok” kezdeményezés. A „Tégy egyet, Végy egyet” mozgalom pedig számos változatban ismert már Magyarországon is.

Az olvasásnépszerűsítés ezen formájához, könyvtárunk is régóta kívánt csatlakozni. 2015-ben sikerült is megvalósítanunk korábbi elképzelésünket, s három utcai könyves szekrényt adhattunk át a város három különböző pontján az érdeklődő olvasó közönségnek.

A szekrényeket OlvasLAKnak neveztük el, mely név a formájukból adódik, hiszen a kis házikók, a könyvek számára is lakályos könyvszekrények lettek. Az ötletet az adta, hogy madárbarát kertünkben már több madárodú, madárkápolna van kihelyezve, s ezek közé remekül illik a kis odúszerű könyves házikó is.

Elhelyezésüket tekintve igyekeztünk forgalmas köztereket választani a szekrények jó megközelíthetősége és köztudatba kerülése érdekében, így kerülhetett egy a könyvtárunk és a taxiállomás közötti parkba, egy a helyi buszpályaudvarra és egy városunk strandjának zöldterületére. Felállításukkor figyelembe vettük azt is, hogy lehetőség szerint egy pad közelébe tegyük, hogy bárki kényelmesen beleolvashasson a könyvekbe, válogathasson a kínálatból.

A szekrénykék állandóan nyitva vannak, bármikor kivehetőek vagy belerakhatóak a könyvek. Mivel „becsületkönyvtárként” működik, előnye, hogy senkit sem kérünk számon mikor hozza vissza a kivett könyvet, hoz-e helyette másikat, sőt ennek a kölcsönzésnek  határideje sincs, teljesen a bizalomra épül.

Idén ismét lehetőségünk nyílt arra, hogy egy újabb OlvasLAK szekrénykét helyezzünk ki a város egyik forgalmas pontjára, mégpedig a Móra térre, a Móra Ferenc szobor mellé. Hiszen továbbra is szeretnénk hirdetni, hogy olvasni bárhol, bármikor érdemes.

 

Kövessen minket a Facebookon is!