Helyi hírek 2016. június 17. 10:40

Szinte eltűnt a Bács-Kiskun megyei építőipar

Szinte eltűnt a Bács-Kiskun megyei építőipar
Áprilisban volt olyan megye az országban, amely tavalyi teljesítményének körülbelül négyötödét elveszítette. A tavalyi volumennek mindössze 23,7 százalékát produkálta áprilisban az építőipar Bács-Kiskunban, vagyis egy év alatt a 2015-ös teljesítményének mintegy négyötödét elveszítette.

Ha nem is ilyen mértékben, de nagyon nagyot esett az építőipar Vas (-69,5%), Békés (-51,1%) és Tolna (-44,2%) megyében is. Éves összehasonlításban pozitív teljesítménynek csak Komárom-Esztergomban (+10,6%), Baranyában (+15,4%) és Csongrádban (+147,6% !!!!) örülhettek az építési vállalkozók.

Mivel az országos volumennek az 50 százalékát adó Közép-Magyarország teljesítménye 30,4 százalékkal zuhant egy év alatt, így nem meglepő, hogy az építőipar idehaza egy év alatt a harmadát, egészen pontosan a 30,4 százalékát veszítette el.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 2,7, míg a főleg EU-pénzekből finanszírozott egyéb építményeké 52,1 százalékkal zuhant be. A termelési ágakat vizsgálva a speciális szaképítési ágazat 9, az egyéb építmények ágazat 64,7 (!) százalékkal esett vissza, ugyanakkor az épületek építése 2,9 százalékkal bővült.

A kormány lakásépítési kedvezményeinek (áfa-csökkentés az új építésű lakásoknál, CSOK) köszönhetően az épületek építése iránti növekvő kereslet még jobban tetten érhető a szerződéseket vizsgálva. Bár áprilisban a tavalyi évhez képest kevesebb új szerződést kötöttek épületek építésére, a még teljesítésre váró állomány így is 57,2 százalékkal magasabb.

Sajnos, az egyéb építmények esetében még mindig tetemes, 38,3 százalékos az elmaradás, így nem csoda, hogy a teljes építőiparra számolt szerződésállomány 17,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Márpedig amíg ez az érték az előző évi szint fölé nem kerül, addig nem lesz esély arra, hogy az építőipar teljesítménye összességében nőjön.


Fotó: illusztráció - profit7.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!