Program 2016. június 21. 08:15

Programsorozattal emlékeznek az Árpád-emlékműre

Programsorozattal emlékeznek az Árpád-emlékműre
1896-ban, azaz 120 évvel ezelőtt állították az Emlékpark fő szimbólumának számító, millenniumi Árpád-emlékművet. A jeles eseményre méltóképpen, rendezvénysorozattal emlékezik az Emlékpark. A programsorozat június 24-én, a Magyar Őstörténeti Konferenciával kezdődik és októberben, a Kligl Sándor: Árpád és vezérei szoborcsoport avatásával fejeződik be.

21 évvel ezelőtt adták át az újjászületett Feszty-körképet a látogatóknak az Emlékparkban. Az elmúlt évtizedekben a körképen jelentős restaurátori beavatkozás nem történt, így időszerűvé vált a szépítése, hogy a látogatók még sokáig gyönyörködhessenek a páratlan alkotásban. A munkálatok előkészítése megtörtént, a tényleges munkák megkezdésére pedig még júniusban sor kerül. A festményt portalanítják és azokat a jeleneteit, amelyek restaurálási munkát igényelnek, restaurálják. A festmény restaurálása mellett, a terepasztal portalanítása és állagmegőrző karbantartása is megtörténik majd. A munkálatok előreláthatólag szeptember végén fejeződnek be.


A programsorozat elemei:
 

  • Magyar Őstörténeti Konferencia

A Magyar Őstörténeti Konferencia, a Nyílzáport megelőző napon június 24-én kerül megrendezésre. A konferencián a Szegedi Tudományegyetem neves őstörténészei tartanak előadásokat. Közvetlenül a konferencia előtt pedagógusoknak szervezett workshop keretén belül az Emlékpark múzeumpedagógusai bemutatják a „Hétmagyar harcai” interaktív hadtörténeti szoftvert és az ahhoz tartozó foglalkozást, amely megvalósításáért 2015-ben múzeumpedagógiai elismerő oklevelet kapott az Emlékpark.

 

  • X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó

2016-ban a jubileumi Nyílzáporon tüzes nyílvesszők világítják meg az éjszakai égboltot. Az Emlékpark csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, amely időpontja a Nyílzáporéval megegyezően június 25-e. Ezen a napon az Emlékpark egészen éjfélig várja a látogatóit. A jubileumi Nyílzápor leglátványosabb eleme az együttlövésen túl, amikor az éjszakai égboltot a tüzes nyílvesszők beszínezik, ezzel is megemlékezve a győzedelmes pozsonyi csatáról. A tüzes nyílvesszők célpontja a Körtvélytavon álló hajó, amely az őt ért támadások során kigyullad.

 

  • International Panorama Council konferencia

A Nemzetközi Körkép Társaság éves világkonferenciájának helyszíne az Emlékpark lesz 2016-ban. A konferenciát idén 25. alkalommal szervezik meg. Az első konferencia 1992-ben szintén Ópusztaszeren volt, majd 1995-ben és 2000-ben is az Emlékpark adott otthont a rangos eseménynek. Trogmayer Ottó régészprofesszor alapította az International Panorama Council-t, amely szervezetnek a tiszteletbeli elnöki posztját is betöltötte. A 25. jubileumi konferencia, a 2015-ben elhunyt Trogmayer Ottó tiszteletének adózva is, kerül megrendezésre. A konferencia időpontja: szeptember 28 - október 1..

 

  • Ópusztaszerre érkezik a Bem-Petőfi Körkép

Az Erdélyi Panoráma, más néven Bem-Petőfi Körkép Lengyelországból (Tarnow városából) Ópusztaszerre érkezik. A kiállítás megnyitója szeptember 29-én lesz. A körképrészletek a Látogatóközpontban kerülnek kiállításra. A tárlat 2017. március 31-ig lesz látogatható. Közel egy évig egy helyen, Ópusztaszeren lesz látogatható a Magyarság történetét bemutató egyedülálló két körkép. A Bem-Petőfi Körkép mellett az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc tárgyi emlékeit bemutató kiállítást is berendeznek, amely szintén 2017. március 31-ig várja a Látogatókat.

 

  • Árpád és vezérei” az Emlékparkba érkeznek

Kligl Sándor szobrászművész életnagyságú szoborcsoportjának felavatásával zárul a programsorozat. „Árpád és vezérei” című alkotás életnagyságú bronzszobrokon ábrázolja a hét törzs vezéreit. Az ünnepélyes avatóra októberben kerül sor.

 

Magyar Őstörténeti Konferencia - június 24.

12:00-16:00 Magyar Őstörténeti Konferencia – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

12:00 Konferencia megnyitása: Dr. Kiss Gábor Ferenc (hadtörténész, egyetemi adjunktus, SZTE)

12:10 Prof. Dr. Zimonyi István történész (tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE) előadása: A magyarság korai történetének sarokpontjai.

12:40 Dr. Pintér-Nagy Katalin régész, történész (SZTE) előadása: Nomád népek fegyverzete és harcmodora.

13:10 Dr. Kovács Szilvia történész (MTA SZTE turkológiai kutatócsoport) előadása: A Dél-Orosz puszták nomádjai: a kunok viselt dolgairól.

13:40 Kávészünet Látogatóközpont/ Szeri Kávézó

14:00 Kovács Attila magyar őstörténész (szerkesztő, Belvedere Meridionale) előadása: Ősellenségtől a szövetségesig: fejezetek a magyarok és a besenyők történetéből.

14:30 Juhász Péter történész (doktorandusz, SZTE) előadása: Etelközi vész: besenyők és magyarok.

15:00 Dr. Tóth Sándor László történész (egyetemi docens, SZTE) előadása: Az etelközi vésztől a pozsonyi diadalig (907. július 4.).

15:30 Dr. Halmágyi Miklós történész (tanársegéd, SZTE) előadása: Középkori csatakiáltások, harc előtti könyörgések.

16:00 Konferencia zárása: Kertész Péter (ügyvezető igazgató, ÓNTE) és Dr. Kiss Gábor Ferenc (hadtörténész, egyetemi adjunktus, SZTE)

 

X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó, Múzeumok éjszakája - június 25.

15:30 A Nomád Tábor elindul a Nyílzápor területére – Haditáborok területe

16:00 Nyílzápor 2016., X. Íjásztalálkozó és csatajelenet, összíjász megemlékezés a Pozsonyi-csata emlékezetére: a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövése élő dobzenével, ilyet, csak a filmekben lehet látni. – Emlékpark mellett

17:00 Arany Nyílhegy-díj átadás, íjászverseny eredményhirdetése – Emlékpark mellett

18:00 Lovas bemutató – Lovaspálya

18:40 Bábszínház: Cserregő Bábtársulás „Aranytojást tojó tyúkocska” c. magyar népmesei elemekre épülő előadása – Skanzen/Községháza

19:45 „Szent Ivánnak éjszakáján...” az Üllési Fonó Táncegyüttes és a Rozsdamaró zenekar műsora: a nyári napforduló szakralitása és a XIX. század Dél-alföldi folklórja jelenik meg stílszerűen a skanzen csodálatos hátterében, a gyönyörű sokszoknyás lányok és a szilaj férfitánckar előadásában – Skanzen területe

21:00 Tüzes nyíllövés a 907-ben a Pozsonyi csatában megsemmisített bajor hajóhadat jelképező bárkára – Körtvélytó

21:30 Hagyományőrző mulatság és tűztánc, a Kontáros Együttessel – Haditáborok területe

 

Egész nap elérhető programok:

X. századi vitézek haditábora: a korszakra jellemző hadi sátrakból, jurtákból, zászlókból kialakított történelmi életmód rekonstrukciós táborkép, korhű élettér/életkép-kiállításokkal és vívás-gyakorlás jelenetekkel, kézműves élőmunka bemutatókkal. A haditáborokban a harcosok és a kíséretükben lévő asszonyok, gyerekek szemléltetik az Árpád-kori magyar, szláv, nyugati és varég vitézek világát. A történelmi haditábor témája a 907-es Pozsonyi-csata korszakának régészeti hitelességre törekvő megjelenítése – Haditáborok területe
 

A haditábor programjai:

- kézműves bemutató

- szablyavívás oktatás

- ismerkedés a pajzsfalharccal, csatajelenet

-  „élő történelemóra” a korabeli eszközök és viseletek ismertetése és bajvívás bemutató

 

Hétpróbás Íjászvetélkedés (7 helyszín, 7 íjászegyesület, 7 féle íjászpróba): A feladatok szabadon kipróbálhatóak, de vetélkedő jelleggel is végigjátszhatóak. Akik minden próbán megfelelnek, azok megkapják a „Hétpróbás Szeri Íjász” megtisztelő címet. – Kunpár mögötti terület

 

Íjasmesterek, szaruíj készítők találkozója: a történelmi íjakat készítő íjasmesterek, íjrekonstrukciókat készítő kézművesek, muzeológusok és műkedvelő alkotók találkozója, tevékenységük bemutatása. – Haditáborok területe

 

Íjásztatás – Nomád Park

X. századi tevékenységek: kézi orsózás; rokkázás; esztergálás; nemezelés – Nomád Park

Nomád hangulat az Ókörös Trióval – Nomád Park

„Petkupa” c. kiállítás – Puszta Háza

Kemencében sült finomságok – Skanzen/Olvasókör

Szövés – Skanzen/Szentesi tanya

Csendőr – Skanzen területe

Fafaragás – Skanzen/ Csongrádi halász háza

Bútorfestés – Skanzen/ Községháza

Autentikus magyar népzene és néptánc a Rozsdamaró zenekarral és táncosokkal – Skanzen területe

Népi gyerekjátszó – Skanzen/ Malom előtt

Működő postahivatal – Skanzen/ Községháza

Játssza újra a pozsonyi csatát! Próbálja ki a „Hétmagyar harcai” interaktív hadtörténeti szoftvert – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Látogatóközpont

Legyen Ön Árpád vezér! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér”

Készítse el saját birtokadományozó/köszöntő/házassági oklevelét! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér”

Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – Rotunda/ „Ilyet nem látott a Kárpát…”

Álljon Ön is végvári katonának! – Rotunda/ „Vár állott, most kőhalom”

A legkisebb a legnagyobb? – Rotunda/ „Kincsek a földből”

 

A Múzeumok Éjszakájához csatlakozva, az Emlékpark június 25-én éjfélig nyitva tart!
 

Belépőjegy-információk a Nyílzápor rendezvényre vonatkozóan:

Június 25-én, szombaton rendezvénynapi belépő lesz érvényes:

Felnőtt Rendezvénynapi belépőjegy: 3.000 Forint (tartalma: X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó programjai, Feszty-körkép, Rotunda kiállításai (kivéve: Panoptikum), skanzen, Nomád Park, Lovasbemutató)

Gyermek Rendezvénynapi belépőjegy: 2.000 Forint (tartalma: X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó programjai, Feszty-körkép, Rotunda kiállításai (kivéve: Panoptikum), skanzen, Nomád Park, Lovasbemutató) (A Gyermek Rendezvénynapi belépőjegy vásárlására minden 18 év alatti személy jogosult, igazolvány felmutatásával. 6 éves kor alatt ingyenes.)

20 órától a Rendezvénynapi belépőjegy egységesen 2.000 Forintba kerül.

 

Kiegészítő jegyek:

Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés, Vándorkönyv): 800 Forint

Panoptikum (felnőtt): 800 Forint

Panoptikum (kedvezményes): 400 Forint

Íjásztatás: 400 Forint/ 5 lövés

 

Nyitvatartás:

Június 25-én, szombaton hosszított nyitva tartással üzemel a Park: 9 órakor nyitnak a pénztárak, a látványosságok 10 órától érhetőek el. Első Feszty-körkép és 3D mozi időpont: 10:30. Utolsó Feszty-körkép és 3D mozi időpont: 23:30. Az Emlékpark 24 órakor zárja kapuit.



 

Kövessen minket a Facebookon is!