Helyi hírek 2016. június 21. 16:10

Még az idén látványos beruházások valósulnak meg városszerte - videóval

Képgaléria
Bruttó mintegy 254 millió forintot költ 2016-ban Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata intézmények és közterületek fejlesztésére. Az egyik legjelentősebb projekt ezen belül a Kiskun utca felújításának megkezdése, amelynek keretében hat méter széles, szegélykővel ellátott útburkolat készül a Tanyasori út és a Sólyom utca között, megépül továbbá a Békás szökőkút, és megújul a Kossuth utca több szakaszán a burkolat és a hozzá tartozó zöldfelület is. Minderről Csányi József polgármester, Hartyáni Gyula projektfelelős és Mészáros Gábor beruházási ügyintéző sajtótájékoztatón számolt be június 21-én, kedden. A polgármester azt is elmondta, hogy a Kiskun utca felújítása a következő években – az önkormányzat lehetőségeinek függvényében – tovább folytatódik, és hogy az iskolákban tervezett felújítási munkálatokról annak dacára sem mondott le az városvezetés, hogy azok önkormányzati működtetése a következő évtől kétséges.

– Míg 2015-ben bruttó 96 millió forintot költöttünk hasonló projektekre, az idei fejlesztési tervet – a képviselő-testület februári döntése értelmében – már 250 millió forintot meghaladó összeggel állítottuk össze. Ennek köszönhetően az önkormányzathoz tartozó intézmények magasépítési és a közterületek mélyépítési fejlesztéseire mintegy 127-127 millió forintot költ a város 2016-ban – mondta el Csányi József.

Az állagmegóvási, felújítási, karbantartási munkálatok gyakorlatilag valamennyi városi fenntartású intézményt érintik, beleértve a KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény székhelyét, a gyermekorvosi rendelőt, a Dankó Pista utcai és a Darvas téri bölcsődét, a Családok Átmeneti Otthonát, a Hajléktalan szállót, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Nádasdy utcai és Csanyi úti Idősek Otthonát, a Kiskun Múzeumot – a Móra Ferenc és Petőfi Sándor emlékházakat -, a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda Bercsényi utcai, Bankfalui, Dózsa György utcai, Kossuthvárosi, Móravárosi, Nagyszőlő úti, Darvas téri és Szegedi úti tagóvodáját, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat illetve a Hattyúházat, továbbá a Dózsa György, a Platán utcai, a József Attila, a Göllesz Viktor, a Batthyány Lajos és a Darvas József Általános Iskolákat, a Móra Ferenc Gimnáziumot és a Kossuthvárosi Információs Irodát. (A művelődési központ épületének megújítását másik projekt keretében tervezi az önkormányzat.)

A mélyépítési beruházási terv 16 elemet tartalmaz, ugyancsak mintegy 127 millió forint összértékben. A Móra téren a Békás-szökőkút Szabó Ildikó tervei alapján épül meg, s bár igazi teknősök – a törvényi szabályozás miatt – nem lesznek benne, formájában és díszítőelemeiben idézni fogja hajdani elődje emlékét. Az öt méter átmérőjű köralakban elhelyezett térkőburkolatú medence gránitból készül, a beruházás a térplasztikán és a vízforgató gépészeten túl a környezetrendezést és a villamosenergia-ellátás kiépítését is magában foglalja. A Dózsa György és Horváth Zoltán utcák között kiépül a gyalog- és kerékpárút, továbbá új parkolóhelyek is létesülnek, a tavaly megvásárolt Horváth Zoltán utcai lebontott ingatlan helyén megvalósul a pihenőpark térbútorokkal, kerítéssel, növénytelepítéssel és környezetrendezéssel. A Kossuth utcán – a Lónyai és Batthyány utca, valamint a Wesselényi és Zrínyi utca közötti szakaszon – megújul a térkőburkolat és a zöldnövényzet, továbbá térbútorok, sakkasztalok invitálják majd időzésre a járókelőket. Jelentős előrelépést hoz a piac és környezete parkolási problémáinak megoldásában a környező utcákban megvalósuló parkoló építés, ahogy a Petőfi lakótelepen, a Holló L. u. 10-12. előtti területen is. A Csáky utcán, a Bessenyei és a Károlyi utca közötti szakaszon megtörténik a meglévő útalap aszfaltozása zúzottkő kiegyenlítéssel és egyoldali szegély építésével, bővül a Dr. Holló Lajos utcai játszótér és a Mikszáth Kálmán utcán a víztorony körüli park is új játékelemeket kap. Felújítás lesz a Kiskun utcán, a Csólyosi úton, és befejeződik a Templomhalom pihenőhely kialakítása is. Nagy jelentőségű beruházás azoknak az önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak az ivóvíz hálózatra történő csatlakozása, ahol eddig erre nem volt lehetőség. Ilyen a Haleszi Orvosi Rendelő, a Nagyszőlő úti Óvoda és a Bugaci úti Gazdakör épülete. Parkoló épül még a Szivárvány Intézmény Tóth Kálmán utcai és a Védőnői szolgálat Hunyadi utcai telephelyénél.

A polgármester örömét fejezte ki, amiért úgy a magas- mint a mélyépítési projektek esetében félegyházi vállalkozásokkal dolgoztathat az önkormányzat. Az intézményi felújítások esetében az Előszer Kft., míg a mélyépítési munkálatokat elvégzésére az ÚT-ÉP-KER 97. Kft. nyerte el a közbeszerzést. Mindkét vállalkozás – hangsúlyozta Csányi József – ígéretet tett, hogy helyi alvállalkozókat von be a munkába.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!