Helyi hírek 2016. június 22. 07:30

A lakosság is segíthet a városháza eredeti állapotának felkutatásában

Képgaléria
A lakosság is segíthet a városháza eredeti állapotának felkutatásában
Kiskunfélegyháza emblematikus épülete, minden helybéli büszkesége a szecessziós városháza. Az évszázados műemléken az eltelt idő számos nyomot hagyott, érlelve egyrészt patináját és bizonyítva korok feletti időtállóságát, ugyanakkor meg is koptatva eredeti szépségét. A városvezetés feltett szándéka megőrizni ezt a féltett értéket, s minél többet jóvátenni az idő – és tegyük hozzá: olykor a pénz, vagy a hozzáértés hiánya – által okozott károkból, hogy a Vas József és Morbitzer Nándor tervei szerint valóra vált épület ismét eredeti fényében pompázzon.

Dr. Faragó Zsolt jegyző elmondta: e szándék jegyében az elmúlt másfél évben új csapadékvíz-elvezető rendszer készült, megszüntetve a beázásokat, a közelmúltban kifesttették az összes irodahelyiséget, folyosót és nyílászárót, és ez a törekvés nyilvánul meg az eredeti faportálok visszaállításában is a volt DM helyén, ami még ebben az évben elkészül. Ehhez kapcsolódik az a terv is, amelyről következő ülésén dönt a képviselő-testület, miszerint az okmányiroda és a Kazinczy utca között, a Kossuth utcai járdaszakasszal együtt U-alakot formázó rész a szecessziós épülethez illő építészeti megoldásokkal és térburkolattal nyerne új arculatot. Sürgető volna a rendkívül rossz állapotú tetőszerkezet cseréje is – emlékeztetett a jegyző, mivel azonban több százmillió forintos beavatkozásról van szó, erre folyamatosan keresi a város a pályázati lehetőséget.

Az épület belső megújításának következő állomása az emeleti díszterem, továbbá a hozzá vezető, növényi motívumokkal díszített lépcső és előtér megújítása.

– Korábban történtek olyan beavatkozások a városháza épületén, amelyeket a szakértők és a lakosság sem tart méltónak. Mi szeretnénk ezt a hibát elkerülni, hiszen a város legnagyobb értékének megőrzése az utókornak komoly felelősség. Olyan megoldást keresünk, amit a műemlékvédelmi hatóság és a lakók egyaránt el tudnak fogadni, ezért is törekszünk minél szélesebb körből meríteni hiteles emlékeket. A levéltárból származó dokumentumok alapján azt sejtjük, hogy az előtér és a díszterem kétszínű, valószínűleg fehér és sárga volt. Ezek azonban még pontosításra szoruló részinformációk, s ha megalapozottnak bizonyulnak, akkor sem szeretnénk ennek a visszaállítását. A tervezésben mégis fontos kiindulási pont lehet az eredeti állapot, amelynek felkutatásában szakértők bevonása mellett számítunk a lakosság együttműködésére is. Éppen ezért arra kérjük a félegyháziakat, hogy keressék elő családi fotóalbumuk féltett kincseit, és juttassák el a jegyzői titkárságra! Köszönettel fogadunk minden, 1980 előtt készült felvételt: esküvői fotót, képeslapot, épületképet, amelyen részben vagy egészben látható a félegyházi városháza díszterme, annak előtere, vagy az oda vezető lépcsősor – kéri dr. Faragó Zsolt.

A fotókat július 20-áig várják a jegyzői titkárságon, és azokat digitalizálás után sértetlenül visszajuttatják tulajdonosuknak. További információval készséggel állnak rendelkezésre a 76/562-015-os telefonszámon, vagy a [email protected] email címen.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!