Helyi hírek 2014. május 11. 08:38

Tanárok és diákok együtt gyűjtötték a szemetet

Képgaléria
Tanárok és diákok együtt gyűjtötték a szemetet
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció keretében május 10-én, szombaton rendezett szemétgyűjtésen a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. a és 8. a osztálya is részt vett, Kincskeresők néven. A 35 fős csapat munkájáról és magáról a kezdeményezésről Bense Zoltán koordinátor küldött lapunknak beszámolót.

Kísérő, szervező  tanárok: Vargáné Oláh Zsuzsanna intézményegység-vezető, tanár , Fekete Imre tanár, Bense Zoltán tanár, "TeSzedd" koordinátor

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre is juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett az is a célunk, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére… A TeSzedd! nemzetközi porondon is bemutatkozik idén, hiszen Magyarország csatlakozik vele a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg. Május 10-én a kontinens 28 országának polgárai töltik a napjukat szemétszedéssel.

Mit „teszeddhetek”?

Az első és legfontosabb tudnivaló e kérdés kapcsán, az, hogy nem lehet összeszedni bármilyen szemetet, amit találsz: azért, mert az veszélyeztetheti a testi épséged, esetleg az egészségre ártalmas, veszélyes anyagot tartalmazhat. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Szintén nem gyűjtünk zöldhulladékot, tehát ha levágott faágakra vagy fűre bukkansz valahol, azt azzal a lendülettel hagyd is ott... Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven! Bár találhatsz a parkban, erdőben, út mentén PET palackot, alu dobozt vagy karton papírt, ezek nem hasznosíthatóak, mert sárosak, olajosak, festékesek, tehát szennyezettek. Korábbi tapasztalataink alapján a TeSzedd! keretében összegyűjtött anyagoknak mindössze 3 százaléka hasznosítható újra. Mielőtt az önkéntesek elkezdik a „teszeddelést” a helyi koordinátor tart nekik egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben. A szedéshez az OHÜ, azaz mi biztosítunk eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Ezeket a szedés napja előtt eljuttatjuk a helyi koordinátoroknak. Ők viszik majd magukkal ezeket a találkozási pontjukra a szedés időpontjára. Minden önkéntes a helyi koordinátortól veszi át az eszközöket a Találkozási ponton, és a jelenléti ív aláírása után már indulhat is a „tavaszi nagytakarítás”! Ha önkéntes vagy, a zsákodat, amit megtöltöttél, lehetőleg ne olyan helyen hagyd, ahol senki más. Fontos, hogy olyan, jól látható helyre tedd, ahol már mások is hagyták a sajátjukat. Az is lényeges, hogy a zsákok ne akadályozzák a forgalmat! Ezzel nagyban megkönnyíthetitek a helyi koordinátorok és a szemét elszállítóinak dolgát. Ha ugyanis helyi koordinátor vagy, a TeSzedd! akció után Tőled kérdezzük majd meg, hol találjuk a szeméttel megtöltött zsákokat. Az akciót követően arra kérünk, lépj be újra a TeSzedd! Infopontba és ott jelezd majd, hol hagytátok az összeszedett szemetet. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról az OHÜ, azaz mi gondoskodunk, ezzel nincs dolgod, akár önkéntes, akár helyi koordinátor vagy!

 

Forrás: http://szelektalok.hu/teszedd/

Kövessen minket a Facebookon is!