Kultúra 2016. június 24. 15:30

Erdélyben jártak

Erdélyben jártak
A Határtalanul program keretében Erdélyben jártak a Batthyány Lajos Általános Iskola hetedikes tanulói. Az ott szerzett élményeiket egy kiállítás keretében osztották meg iskolatársaikkal a tanév utolsó hetében.

Sörös Józsefné intézményvezető-helyettes, a program egyik főszervezője elmondta: a legtöbb gyermek először járt Erdélyben, és csodálkozással tapasztalták, hogy mindenütt beszélnek magyarul, meghatódtak a kedves fogadtatástól, vendéglátástól. Gyergyóújfaluban családoknál kaptak szállást. Megismerkedtek az ottani iskolásokkal, azzal, hogy milyen tantárgyakat és hogyan tanulnak, és természetesen a rövid együttlét alatt barátságok is kötődtek. Ellátogattak Félegyháza testvértelepüléseire is. Tordán a sóbányát és a hasadékot csodálták meg, Segesváron az ősi várban tettek sétát, Fehéregyházán a Múzeumkertben Félegyháza költőjére, Petőfi Sándorra emlékeztek. Korondra érve a kézművesekkel – fazekasokkal és taplászokkal – ismerkedtek.  

A csoporttal volt Bense Zoltán is, aki földrajztanárként a táj szépségét, különlegességeit ismertette. Volt miről beszélnie a Királyhágón, a Gyergyói havasok előtt utazva, a Békás szorost, és a barlangokat végigjárva.

Az iskola, élve a pályázat adta lehetőséggel, jövőre is megszervezi az erdélyi körutat. Diákok és nevelőik 2017-ben történelmi és irodalmi nagyjaink nyomába erednek.




 

Kövessen minket a Facebookon is!