Helyi hírek 2016. június 25. 11:30

Útipatika-a gondtalan nyaralás titka

Útipatika-a gondtalan nyaralás titka
A nyár leginkább várt pillanata, amikor pár napra pihenni indulunk. Miközben izgatottan csomagoljuk a bőröndjeinket, a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy a nyaraláskor egy kisebb baleset, vagy egy hirtelen jött megbetegedés milyen könnyen elronthatja idillünket. Pedig ha kellően felkészülünk, az egyszerűbb betegségeket könnyen kezelhetjük anélkül, hogy az ismeretlen helyen orvoshoz forduljunk panaszainkkal, vagy gyógyszertárat keresgéljünk.

Az útipatika csomagba feltétlen tegyük bele a rendszeresen szedett gyógyszereinket. Láz- és fájdalomcsillapító is legyen nálunk, főleg ha kisgyerekkel utazunk. A lázmérő elviteléről se feledkezzünk meg. A kisgyerekeknek szánt szirupokat, kúpokat külön csomagoljuk el megbízható hőmérsékletű hűtőtáskába, mert a melegben megolvadva, vagy épp kifagyva használhatatlanná válnak. Emésztési problémák kezelésére célszerű magunkkal vinni hányinger-csillapítót, hasfogót és görcsoldót. Hányás, hasmenés esetén fontos a só- és ásványi anyag pótlása. Erre a célra kaphatók előre kitasakolt porok, amelyeket 1 pohár vízben feloldva kortyonként lehet iszogatni. Jó hatással vannak ilyenkor a probiotikumok is, sőt megelőzés céljából is lehet használni őket.

Nemcsak a hasmenés, hanem a székrekedés is kellemetlenné tudja tenni a nyaralást, aminek kivédésére valamilyen hashajtóról is gondoskodnunk kell. A szervezet allergiás reakcióval reagálhat rovarcsípésre, a túlzott napsütésre, és bizonyos ételekre (tenger gyümölcsei) is. Ezért ajánlott bepakolni valamilyen allergia elleni, antihisztamin tablettát.

Semmiképp se felejtsük otthon a fényvédő készítményünket, napozás utáni testápolót, napégés elleni szert. Ha olyan vidékre utazunk, akkor a szúnyog- és kullancsriasztó, és a kullancskiszedő csipesz is hasznos lehet.

Legyen nálunk egy kis elsősegélycsomag is, sebfertőtlenítővel, kötszerrel és sebtapasszal a kisebb balesetek kezelésére. Hasznos lehet, ha mindig kéznél van egy kézfertőtlenítő kendő, vagy gél. Ha külföldre, esetleg Európán túlra utazunk akkor érdemes már hónapokkal előre érdeklődni az esetleges kötelező- és ajánlott védőoltásokról a háziorvosnál, vagy a gyógyszertárban.

A gondtalan nyaralás érdekében keressék a Körpatikát, ahol készséggel segítenek az útipatika összeállításában.

A rovat a Körpatika támogatásával készült.






 

Kövessen minket a Facebookon is!