Kultúra 2016. június 27. 13:30

Sokan éjszakáztak a múzeumban

Képgaléria
Sokan éjszakáztak a múzeumban
Június utolsó hétvégéjén hagyományosan, immár 8. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját Kiskunfélegyházán. A Kiskun Múzeum, valamint a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének közös összefogásával ezúttal is sokszínű kulturális program várta a félegyháziakat.

Előrendezvényként június 24-én, pénteken Soós Brigitta gitárelőadása szórakoztatta a nagyérdeműt a Móra Ferenc Művelődési Központban. Június 25-én, szombaton a legkisebbek játékos kézműves foglalkozásokon, bábszínházi előadáson vehettek részt a Móra Ferenc Emlékházban, a Petőfi Sándor Emlékházban pedig a Holló-kör szervezésében ezúttal is megrendezték a Nyitott Műhelyt. A keramiázás mellett borkóstoló és jazz koncert tette hangulatossá az estét.

A Kiskun Múzeumba a Petőfi térről induló toborzó menet kísérte az érdeklődőket. A programsorozatot Csányi József polgármester nyitotta meg. A nagyszínpadi produkciók és a kiállításokhoz kötődő kulturális események késő estig ott tartották a közönséget. Volt társastánc, színjátszás, gazdag zenei program, továbbá a múzeumi barangoló és a börtönmúzeumhoz kapcsolódó lámpás tárlatvezetés sem maradt el. A látványos és érdekes bemutatókat követően a rendezvény éjféli tűzugrással zárult.

A hivatalos megnyitón Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A Múzeumok Éjszakája hagyományosan a nyári napfordulóhoz kapcsolódik, a tűzgyújtás és a tűzugrás új reményt, megtisztulást jelent.

A rendezvényt Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte a programok sokszínűségét, a kulturális esemény fontosságát, a régmúlt hagyományainak megőrzését, felelevenítését, ápolását.

A Kiskun Múzeum mellett a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Holló László Körének jóvoltjából Nyitott Műhely, borkóstoló és jazz koncert várta az érdeklődőket a Petőfi Emlékházban. Kis Virág keramikus vezetésével játékos kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek.

- Agyagozást, kerámiázást szerveztünk a mai napra. Korongozással készítettek edényeket a legkisebbek. Feketéné Papp Éva és Török Tamás segítségével gipszformákat önthettek, Rátkai Zsuzsa dobozfestéssel, díszítéssel várta őket.

A Holló-kör tagjai jó hangulatot teremtve sok érdeklődőt bevontak a foglalkozásokba.

 

A Múzeumok Éjszakájának megvalósítását ezúttal is több szervezet, önkéntes segítette, a Múzeum Baráti Köre mellett a helyi nyugdíjas egyesület tagjai is részt vettek a felügyeletben, a tárlatok bemutatásában. Mészáros Márta, múzeumigazgató hozzátette, mindig igyekeznek változatossá tenni a programokat, az állandó kiállítások mellett az időszaki kiállításokat játékos formában ismertetik meg az érdeklődőkkel. A malomudvarban népi játékokkal, a nagyszínpadon zenei programokkal, színjátszással készültek helyi művészek bevonásával és a börtönmúzeum éjszakai tárlatvezetése sem maradhatott ki a programok sorából.

Tapasztalok szerint a Múzeumok Éjszakája több új látogatót bevonz, akadnak közöttük olyanok is, akik csak ilyenkor lépnek be a múzeum kapuin.

 

 

G. Z.

 


Fotó: Kürti László

 

Kövessen minket a Facebookon is!