Kultúra 2016. június 27. 07:30

Tűzzománc alkotások a Hattyúházban

Képgaléria
Tűzzománc alkotások a Hattyúházban
Barkos Bea képzőművésznek nyílt kiállítása június 24-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tűzzománc-tárlatot Marton Árpád kulturális újságíró mutatta be a közönségnek.

Beszédében így méltatta művész alkotásait: „Bea folyama az ösztönök, delejek és varázsolások forrásvidékéről fakad elő, s vágtat megzabolázhatatlan sodorban az ismeretlen, a tenger felé. Ahogy korábban, zománcképein és- plasztikáin, immár festményein is ős-ösztönösségű, regebeli mód, öntörvényű, lávaszerűen örvénylő, szavak és kontúrok bilincseit szétrobbantó szín-energiák, indulat-indák bűvösködnek, lázadoznak, paráználkodnak boszorkányos nemtörődömséggel.”

Izsák Kata és Zsirmik István zenéjükkel, Könyves Mirjam pedig prózamondásával emelte az este fényét.

A különleges technikával készült alkotások jellemzik a művész személyiségét is, aki 1957-ben született Szegeden. Kiállításokon 1996 óta mutatkozik be. Hazai és nemzetközi, egyéni és kollektív tárlatok mutatják be eddigi pályáját. 2007-ben másoddiplomásként végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. Munkái Magyarországon, Európa és Ázsia különböző országaiban, valamint az USA-ban találhatók meg. Köztéri alkotása Algyőn, a Borbála fürdőben látható. A Tápéi Tűzzománc Tanoda alapítója, szellemi mentora. A Kép-Tér alkotócsoport alapító tagja. Oktatóként tűzzománc tanfolyamokat és művésztelepet vezet.

Művei különlegesek, egyediek és nem téveszthetők össze más alkotó munkáival. Újszerű megfogalmazásban jelennek meg alkotásain a környező világ impressziói térbeli formákban. Szívesen tervez, és készít ékszereket, transzformál használati tárgyakat tűzzománc alkotásokká, ezzel új összefüggést teremt az archaikus és a mai élményvilág között.

A kiállítás augusztus 12-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.
 

Július 1-jétől július 24-éig a városi könyvtár minden részlege ZÁRVA tart.


Nyári nyitvatartás július 25-étől augusztus 28-áig:

hétfő: zárva

kedd: 8-17 óráig

szerda: 12-17 óráig

csütörtök:12-17 óráig

péntek: 8-17 óráig

szombat: zárva
 

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!