Helyi hírek 2016. július 3. 15:30

Befőzés cukor, víz és tartósítószer nélkül

Befőzés cukor, víz és tartósítószer nélkül
Sorra hozzák zamatos terméseiket a gyümölcsfák, kompótból, hideg gyümölcslevesből kedvünkre ehetünk. De a télre is gondolva, ideje néhány üveggel eltenni belőlük. Sok háziasszony számára a befőzés nem más, mint naphosszat a gőzben állni a forró konyhában, majd a szétcsöpögött ragacsos szirupot takarítani. Létezik azonban olyan megoldás, amivel egyszerűbben, ráadásul cukor, tartósítószer és víz nélkül tudunk eltenni befőtteket. A recept kipróbált, bevált, a gyümölcsök pedig megőrzik eredeti aromájukat.

Búcsút mondhatunk a cukros sziruppal eltett befőtteknek, hiszen létezik egy egyszerű, egészséges megoldás, amivel tartósíthatjuk a gyümölcsöket. Nem valami furfangos technológiáról van szó, csupán hőkezeléssel csíramentesítjük befőtteinket, melyek így tartósítószer nélkül sem romlanak meg. Nincs szükség drága eszközökre, minden megtalálható a konyhánkban, ami a befőzéshez szükséges.

Mindössze a megmosott gyümölcsre, és a kifőzéssel sterilizált üvegekre van szükség, amihez a csavaros befőttes üvegeket tetejükkel együtt vízzel teli nagy edényben forrástól számítva 15 percig hőkezeljük. A vízbe érdemes citromsavat tenni, hogy az üvegeken a vízkőlerakódást megelőzzük. Az üvegeket tiszta konyharuhára szedjük ki, és ügyeljünk arra, hogy az üvegbe szennyeződés ne kerüljön.

A jól megmosott gyümölcsöt szorosan az üvegekbe helyezzük, majd sérülésmentes (nem rozsdás) csavaros tetővel lezárjuk, és lehetőség szerint kuktába, vagy nagy fazékba helyezzük, úgy hogy a legmagasabban lévő üveget is legalább háromnegyed részig ellepje a víz. A kuktát lezárjuk, és a gőzáramlás megindulásáig (el kezd fütyülni) teljes lángon tartjuk. Ezután tartaléklángon még húsz percig forraljuk.

Miután kész, az üvegeket - melyben a gyümölcs valamennyi levet eresztett-, tetővel lefelé fordítva egy-két napra száraz dunsztba tesszük. Ha valamelyik szivárogna, az nem tárolható. Az ilyen módon eltett befőtteket a tárolás során is tartsuk tetővel lefelé, mert ha az üveg nem zár jól, akkor a befőttünk nem tartható el.

A cukor- és tartósítószer-mentes befőzés nem csak egyszerű, de egészséges is, és az ezzel a módszerrel eltett gyümölcsök teljes mértékben megtartják természetes ízüket.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!