Helyi hírek 2016. július 5. 13:30

Egészségesebben, parlagfű nélkül!

Egészségesebben, parlagfű nélkül!
A parlagfű kétszáz allergén növényfaj közül a legveszélyesebbek egyike. Nagyon aktívan reagáló izgató anyaga van, mely kis mennyiségben is képes bőr- és nyálkahártya túlérzékenységet kiváltani. Virágzása júliustól októberig tart, virágpora a szél útján igen gyorsan terjed. Egyetlen parlagfű nyolcmilliárd virágporszemet termel, ezáltal hatalmas területeket képes meghódítani, elszórt magja több évig csiraképes marad. Elsősorban az alacsony tápanyag tartalmú talajokon, beépítetlen, elhanyagolt építési telkeken, utak mentén, feltört, nem művelt mezőgazdasági területeken fordul elő – tájékoztatta szerkesztőségünket Barczikai Gábor, a Városüzemeltetési Osztály munkatársa.

Külön gondot kell fordítani a nem művelt területek gyommentesítésére, melyet több helyi és országos szintű jogszabály szabályoz. A 2008. évi XLVI. törvény lehetővé teszi kül- és belterületen a parlagfűirtást, amennyiben az adott évben június 30-áig az ingatlanon vagy földterületen virágzó parlagfű található. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának munkatársai július 1-jétől megkezdték a külterületi parlagfüves, gyomos területek felderítését és ezzel egyidejűleg a büntetések kiszabását. A törvény értelmében a költségeket a terület tulajdonosának kell megfizetnie, 15 napos határidővel. Amennyiben az érintett személy nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy azt a hatóság adó formájában hajtja be.

A kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal kéri, hogy a lakosság, a gazdálkodó szervek, intézmények, társadalmi egyesületek a tulajdonukban, kezelésükben lévő ingatlanok, valamint ingatlanaik előtt található zöldfelületek gyomtalanításáról, tisztán tartásáról gondoskodjanak, kapálással, kaszálással, gyomlálással, vegyszeres gyomirtással.

A zöldfelület-gazdálkodás helyi szabályairól szóló 29/2011. (X. 07.) rendelet 12§ (1), (2) bekezdései szabályozzák a lakosok zöldfelület fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeit.
 

13.§

1. Az egyes ingatlanok, lakások, társasházak és üzletek tulajdonosai (amennyiben a tulajdonos azt szerződésben kikötötte az ingatlan használói, bérlői haszonélvezői) kötelesek az ingatlanok határvonalától az útszegélyig, de legfeljebb 30 m-ig terjedően a (2) bekezdésében meghatározott területek gondozását elvégezni, vagy saját költségén elvégeztetni amennyiben:

- a fű magassága a 15 cm-t meghaladja

- a gyomborítottság a terület 20%-nál több egybefüggően 2 m2-től nagyobb.
 

(2) Az egyes ingatlanok, lakások, társasházak és üzletek tulajdonosai (amennyiben a tulajdonos azt szerződésben kikötötte használói, bérlői, haszonélvezői) kötelesek az épületek vagy a telek határvonalától,

(a)   ha az épület megközelítését biztosító közforgalmi járda nem közvetlenül az épület mellett fut, akkor az épület és a járda közötti,

(b)   ha a közforgalmi járda az épület mellett fut, vagy járda hiányában az úttest szegélyéig terjedő területeket gondozni – kaszálás, gyommentesen tartás, tisztántartás, lombgereblyézés, fák metszése –, az ott keletkezett károkat bejelenteni, a közforgalmi járdát tisztán és síkmentesen tartani vagy ezen munkákat a saját költségén elvégeztetni.

(c) tilos az ingatlan előtti közterület gyomirtóval való gyommentesítése.

 

Parlagfűvel kapcsolatos bejelentést az alábbi elérhetőségeken tehetnek:

Belterületen:

Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal, Városüzemeltetési Osztály, tel.: 06-76/562-037,
e-mail: [email protected]
 

Külterületen:

Kiskunfélegyházi Járási Földhivatal: 06-76/462-633, vagy az illetékes mezőőrnél.

 

Fotó: illusztráció




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!