Kultúra 2016. július 10. 11:30 Forrás: delmagyar.hu

Vitéz Lászlóval csapja fejbe az ördögöt

Képgaléria
Vitéz Lászlóval csapja fejbe az ördögöt
A TV Maci drótbáb, ezért nem lehet a kezünkre húzni - magyarázta a tízéves Vilmos, miközben bábgyűjteményét rendeztük. A kisfiú kijelentette, hogy bábművész lesz, ezért fordult lapunkhoz: kedvence, Vitéz László figuráját szerette volna látni - palacsintasütővel vagy nélküle.

Bábművész leszek! – írta lapunknak küldött levelében a 10 éves Kálmán Vilmos, aki – elmondása szerint – kiskora óta gyűjti a bábokat. Megszámoltuk, kollekciója 54, jórészt csak neki készített bábból áll. Tematikus gyűjteményével az iskolai Ki mit tud?-on már fel is lépett, otthon pedig webkamerával rögzíti a jeleneteit. A Süsüből ismerős kancellárral viccelődni is szokott: – Befizette az adót? – kérdezte, kézbe véve a figurát.


Tisztelt Szerkesztőség!

Kálmán Vilmos vagyok Kiskunfélegyházáról, 10 éves.
Kicsi korom óta gyűjtöm a bábokat, amiből már kb. 45 darab van. Sok mesét hallgattam testvéremmel, amiket Anyukám olvasott nekünk, és gyakran el is báboztuk ezeket.
A kívánságom az lenne, hogy egyszer egy igazi bábszínházban, a kedvenc bábommal, Vitéz Lászlóval bábozhassak!
Remélem, egyszer valóra válik ez az álmom!

Üdvözlettel:
Kálmán Vilmos
Ui.: Ezt a levelet az anyukám segített megírni.



Sámli nélkül is tud nagybőgőzni

A kisfiúnak „régi vágya", hogy egy igazi bábszínházban megnézhesse kedvenc figuráját, Vitéz Lászlót – elvégre fejből tudja több történetét. Elköteleződése mellett jó tanuló, és tavaly óta már kissámli nélkül nagybőgőzik. Anyukája segítségével azután kereste fel lapunkat, miután fellapozták új mellékletünket. A Kincskeresőkkel ugyanis szándékaink szerint olyan (kisebb és nagyobb) olvasók kéréseit teljesítjük, akik segítségre szorulnak, vagy mások számára is tanulsággal szolgálhat történetük, érdekes kívánságuk. Az olvasók kérése számunkra kincs, és a lapunkat választók is kincsre lelnek, ha hozzánk fordulnak.
 

A sárkány szájában

– Az életben nem használt fogselymet ez a sárkány! – ezzel a megállapítással szemlélte Kálmán Vilmos a díszleteket és kellékeket, amikor a szegedi Kövér Béla Bábszínház és a Szabadkai Gyermekszínház közös előadásának, a Fehérlófiának a díszletei között vendégeskedtünk. A két teátrum – hallva Vilmos rajongásáról – meghívta új, közös előadására a kisfiút és családját. Vilmos cserébe kölcsönadta a bábgyűjteményét a Szent-Györgyi Albert Agóra bábtáborozóinak. Meglepődtek ám a kisiskolás gyerekek ennyi szépség láttán!


Mekk Elek és a webkamera

Hol kell ebbe belebújni? – tanakodtunk, amikor a TV Macit észrevettük a gyűjteményében.
– Ez egy drótbáb, ne rángasd a pizsamáját! – figyelmeztetett Vilmos, majd elmagyarázta: a kedvence a saját Vitéz László-bábja, amit egy bábkészítő, Vizi Jánosné Csilla és egy asztalosmester készített neki. Miatta és Kemény Henrik életműve elolvasása után tiszteletből is kíváncsi erre a figurára.

Az ifjú művészjelölt lelkesedését látva Kövér László, a szegedi bábszínház igazgatója is meghatódott, és kinyitotta számára a bábszínházat. Vilmos így megnézhette a bábműhelyben a következő, Sötétben nem látok aludni című bemutató díszlettervét, kipróbálhatta a zsinórpadlás kütyüit, és a színpadra is felmehetett.
– Tetszik itt! – jelentette ki határozottan, mi pedig összekacsintottunk anyukájával.


Döng a lépcsőház

– Már gondolkodunk a leendő iskolaválasztáson, ha tényleg komolyan gondolja – fogalmazott Buknicz Brigitta, aki az első bábokkal lepte meg fiait. Azóta Vilmosnál és öccsénél, a 8 éves Frigyesnél tart a mánia, minden alkalomra csak bábokat kérnek.

 „Szervusztok, pajtikák!" – hangzott fel ekkor mellettünk az ismerős mondat, előkerült a bábszínház hőn áhított Vitéz László-bábja is. Szalkai Dénes bábszínész elmondta, hogy a palacsintasütőt külön tárolják, Vilmos pedig helyeselt: neki is van hasonló kelléke, ő is külön tartja. – Otthon viszont döng a lépcsőház, ha fejbe csapom vele az ördögöt – jegyezte meg.
 

Fotó: Frank Yvette





 

Kövessen minket a Facebookon is!