Helyi hírek 2016. július 8. 08:15 Forrás: MTI

Szabályozzák a drónokat

Szabályozzák a drónokat
Még idén közigazgatási egyeztetésre bocsáthatják a drónok szabályozásáról szóló rendelettervezetet - közölte a honvédelmi miniszter, a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

Simicskó Istvánt Demeter Márta, szocialista országgyűlési képviselő kérdezte írásban arról, hogy a tervek szerint halad-e a drónok alkalmazásáról szóló jogi szabályozás kidolgozása.

Írásbeli válaszában a miniszter kifejtette: a légi közlekedésről szóló törvényben szereplő felhatalmazás alapján a pilóta nélküli állami légi járművek repülésének, a pilóta nélküli állami légijármű-rendszerek üzemeltetésének, a kezelőszemélyzet képesítésének, egészségügyi alkalmasságának követelményeiről, valamint az azokkal kapcsolatos hatósági eljárás részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet előkészítését a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal (HH) végzi.

Kifejtette: a hivatal előzetes szakmai egyeztetést folytatott az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, a Légirendészeti Parancsnokság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szakértőinek a részvételével.

Kitért arra is, hogy a nemzeti szabályozás kialakítása során - Magyarország NATO- és EU-tagságára figyelemmel - törekedni kellett arra, hogy az a NATO, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) és az Európai Védelmi Ügynökség iránymutatásaival is harmonizáljon. Ezen szervezetek az egységes szabályozás érdekében idén több új iránymutatást is kiadtak, amelyek vizsgálata, figyelembevétele lassította a "kodifikációs folyamatokat" - írta Simicskó István, hozzátéve: az átdolgozás után megtörtént a jogszabálytervezet honvédelmi tárcán belüli szakmai egyeztetése.

A rendelettervezetet júliusban elküldik az érintett magyarországi és külföldi szakmai szervezeteknek előzetes szakmai véleményezésre, és ezután várható majd a közigazgatási egyeztetés - írta a honvédelmi miniszter.




 

Kövessen minket a Facebookon is!