Helyi hírek 2016. július 9. 09:30

Tájékoztató a biológiailag lebomló hulladékgyűjtés rendjéről

Képgaléria
Tájékoztató a biológiailag lebomló hulladékgyűjtés rendjéről
Az FBH-NP Nonprofit KFT ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres, díjmentes begyűjtését a cég által biztosított, biológiailag lebomló zsákban és/vagy egy kévényi mennyiségben Kiskunfélegyháza területén.

A biológiailag lebomló hulladék gyűjtése során az ingatlanoknál kertekben, udvarokban, konyhában keletkező minden szerves anyagtartalmú hulladék elszállítása történik. A biológiailag lebomló hulladékot (fűkaszálékot, falevelet, lágyszárú növényeket, háztartásban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszermaradékot) az erre a célra díjmentesen biztosított zsákban, illetve maximum 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű kötegekben (maximum 0,5 m3) kévékbe kötve az ingatlan előtti közterületre szíveskedjenek a gyűjtési napon reggel 7 óráig kihelyezni, és az elszállítás időpontjáig kint hagyni, úgy, hogy azt a gyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni és kézi erővel mozgatható legyen.

Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékot nem ilyen formában helyezik ki, vagy ha kommunális hulladékkal keveredik, akkor a biológiailag lebomló hulladék járattal nem szállítják el!
 

Kihelyezhető biológiailag lebomló hulladékok:

Kerti hulladék:

  • kötegelve, kévébe összekötve: faág, fanyesedék, gally
  • műanyag zsákokban vágott fű, vágott virág, falevél, lágyszárú növény, virágágyi növények, kezeletlen kéregdarabok, egyéb apró zöldhulladék

     

Udvari hulladék:

  • fűrészpor, faforgács, száraz szalma

     

Konyhai hulladék:

  • zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, tealevelek, tojáshéj, egyéb növényi származékok, élelmiszer-maradék
     

Kérik, ne helyezzenek ki a biológiailag lebomló hulladék mellé állati ürüléket vagy azzal szennyezett anyagot!

A biológiailag lebomló hulladékokat aprítás és komposztálás után hasznosítják. Az elkészült komposztot az érdeklődők a Regionális Hulladéklerakókban (Vaskút, Kiskunhalas, Felgyő) beszerezhetik.

Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékos zsák szilárd hulladékot is tartalmaz, akkor azt nem szállítják el, melyről az ingatlantulajdonos írásbeli tájékoztatást kap.

2017 januárjában kétalkalmas fenyőfagyűjtést szerveznek, amelyről külön tájékoztatást adnak.


Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!