Sport 2014. május 12. 17:37

Programokon és kiránduláson vettek részt a Forrest Gumposok

Képgaléria
Programokon és kiránduláson vettek részt a Forrest Gumposok
Visegrád és Esztergom nevezetességeit ismerhették meg a Forrest Gump SE tagjai, a szülök, a gyerekek és a gondozónők egy megnyert pályázat keretében. Az egynapos kirándulást szülőtanfolyamok, családügyi és pszichiátriai előadások előzték meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2013 októberében „Szülősegítő szolgáltatások” című, az FSZK Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft által kiírt (41322/45) pályázatán nyertünk 388.000 Ft-ot.

Sportegyesületünk, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény igazgatóságának Fogyatékosok Nappali foglalkoztatója keretében 2005. óta működik. Az intézmény tizenhat éves működésének ideje alatt a szülők elszigetelten élnek otthonaikban. Mindenki saját gondjának, bajának megoldásának segítésére pályáztunk a „Szülősegítő szolgáltatások támogatására”, hogy új ismeretekkel lássuk el a szülőket, valamint beépítsék ezen ismereteket a mindennapi életükben, eligazodjanak a törvényekben, rendeletekben, és közelebb hozzuk egymáshoz őket.

A programban szereplő szolgáltatástípusokból a szülőtanfolyamot tartottuk leghasznosabbnak. Nevezetesen jogi előadás keretében az érdekképviseleti, a fogyatékosok jogainak érvényesítésében a fontosabb törvények - mint az új polgári törtvénykönyv egyes részeihez – megismeréséhez kaptunk segítséget.

Pszichiátriai előadások keretében traumák, életkori krízisek, agresszió, indulatok kezelése gyermekeink tekintetében volt a téma.

Családügyi előadás folyamán szociális és rászorultság alapján járó segélyek, járadékok, közgyógyellátás, árvaellátás elérhetőségei, kiemelten a fokozott ápolási díj igénybevételének gyakorlati kérdései. Elértük, hogy minden szülő együttműködött és megértették, hogy egymást segítve, kéz a kézben tudunk egymáson segíteni.

A program lezárásaként Visegrád-Esztergomi egynapos kiránduláson vettünk részt - szülők, gyerekek, gondozónők -, mely nagyszerűen összekovácsolta a közösséget. A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy a családok 90 %-a most járt először ezen az országrészen. Szentendrén keresztül a Duna vonalát követve a szemek a csodálatos panorámára szegeződtek, egy pisszenést sem lehetett hallani a buszon, mindenkit lenyűgözött a látvány. Ez még fokozódott, mikor a Visegrádi Várba felérve elénk tárult a Duna másik oldala, a komp éppen akkor kelt át a folyó, s mivel csodálatos időnk volt, a legkisebb házakat is jól láthattuk a hegyek tetején. Minden gyereknek feltűnt, hogy onnan fentről milyen picik a kamionok, autók, a buszok. Különösen tetszett a kiállító termek közül a vadászati kiállítás.

Következett Mátyás Király palotája, ahol különösen a 10 perces filmvetítés a palota múltjáról, nyűgözte le a gyerekeket, volt, aki kétszer is megnézte. Ebéd után egyórás hajókiránduláson vettünk részt, melyet nagyon élveztünk.

Esztergomba érve az Esztergomi Vármúzeumot csodálhattuk meg, ahol idegenvezető kértünk, ő részletesen végigvezetett bennünket, és tájékoztatott a vár múltjáról, életéről, és a jelenleg folyó felújításról is. A legérdekesebb talán az óriási ebédlőterem volt, melyet már több mint 800 évvel ezelőtt padlófűtéssel fűtöttek. A toronyba is felmentünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a városra, a hídra, a Dunára és Szlovákiára – a másik partra is.

Utána a Bazilikát néztük meg, a csodálatos. lenyűgöző oltárképek, és maga a királyok koronázó templomának szépsége is magával ragadott bennünket. Mindenki kellemesen elfáradt az esti hazaérkezésre.

Ezúton is köszönjük a pályázat kiíróinak ezeket a csodálatos, életre szóló élményeket.

 

FOREST GUMP SE

6100 KISKUNFÉLEGYHÁZA

NÁDASDY U. 12.

 

SZÜLŐSEGÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK TÁMOGATÁSA

(41322/45) PÁLYÁZAT ÉRTÉKELÉSE

 

Kiskunfélegyháza, 2014. május 05.

Iványi László

elnök

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!