Helyi hírek 2016. augusztus 4. 17:30

Oldalkocsis fenegyerekek

Képgaléria
Oldalkocsis fenegyerekek
Augusztus 11-14 között a félegyházi Parkerdőben ismét részese lehet a közönség a félegyházi oldalkocsis motoros kaszkadőrök jó hangulatú produkciójának. Sárói-Szabó István autószerelőként keresi a kenyerét, Meszes Ferenc katona. A hétköznapokban. Szabadidejükben azonban – ha csak tehetik – bukósisakot húznak, és motoros szenvedélyüknek hódolnak. „Művésznevükön” ők a félegyházi IZS-TEAM, hűséges társuk pedig egy 41 esztendős oldalkocsis Izs Planéta.

Minden 1998-ban kezdődött – tudom meg Istvántól – amikor összegyűlt a pénze egy régóta vágyott Izsre. Ki is nézte a járgányt, azt viszont csak oldalkocsival együtt adták. Így történt, hogy végképp beleszeretett az oldalkocsis motorozásba. Csakhamar ráérzett arra is, hogy a könnyű alumínium oldalkocsit hogyan lehet a levegőbe emelni – később akár féltucatnyi utassal -, és ezzel a kisebb-nagyobb baráti társaságot szórakoztatni.  

– 2001-ben, a kaposvári streetfighter rendezvényen az egyik zsűritag egy félegyházi srác volt. Amikor arról beszéltek, hogy kinek van ötlete valamilyen látványelemre a szünetben, ő azt mondta: tud valakit, aki levegőbe emeli az oldalkocsit, és akár a kereket is kiveszik. Akkori társammal addig csak barátok között mutattuk be a produkciót, kerék kivételről pedig szó sem volt – meséli István.

A fiúk persze nem ijedtek meg a feladattól, elvégezték az első speciális átalakítást a motoron, nevezetesen alkalmassá tették a tengelyt, hogy menet közben le lehessen húzni róla a kereket. A bemutató siker volt, jöttek is a meghívások Szegedtől Szentesig. Istvánék pedig mentek. Aztán idővel elült a dolog.

Az új lendület Fecóval érkezett, úgy tíz évvel ezelőtt. Veterán motoros berkekben köttetett az ismeretség, és – miután megalapozta helyét az oldalkocsiban – barátsággá szövődött. Ferenc elkötelezett veterán motoros. Máig őrzi első járgányát, az 1956-os évjáratú D-Csepel 125-öst, ami mellett további két csodaszép felújított veterán motorral büszkélkedhet: egy Jawa 70-essel és egy Pannónia T5-tel. Igaz, ez utóbbi a feleségé. Merthogy Fecóéknál a motorozás családi szenvedély. A Javát és a Pannóniát napi használatban tartják, utóbbi a kalocsai veterán járműtalálkozó és kiállításon magyar motor kategóriában első helyezett lett. Fecó – akinek tanult szakmája egyébként asztalos – maga hozta helyre a motorokat.

István és Fecó oldalkocsis bemutatója idővel egyre keresettebb műsoreleme lett falunapoknak, motoros és baráti találkozóknak, majd – az utóbbi három évben – a Félegyházi Oldalkocsis Találkozónak.

– Sok oldalkocsis van az országban és Európában is, de nagyon kevés a találkozási lehetőség. Ezért is biztattuk annak idején Ónodi Árpi barátunkat, hogy váltsa valóra ötletét. Természetesen mi is vállaltuk a bemutatót, és idén is ott leszünk. S bár – ahogy a fiúk fogalmaznak – a látványelemek fejlesztését korlátok közé szorítja a motor teljesítménye és kora, ezúttal is tartogatnak meglepetést a közönségnek. A további megújulást pedig egy 650 cm3-s Suzuki segítségével tervezik, ami egyelőre még félkész állapotban van.

István és Ferenc között fontos az összeszokottság és az egyensúly. Ahhoz, hogy a bemutató biztonságos és látványos legyen, érezniük kell a másik mozdulatát, szándékát, erőnlétét. Az Izsben, és azon túl is. Amikor például Istvánnak fogytán volt a motivációja, Ferenc megszervezte, hogy születésnapjára a barátokkal közösen felújították, átalakították az öreg járgányt. Így kapott 2008-ban új lendületet az Izs-team, s szereztek azóta is számos szórakoztató percet a nagyérdeműnek. Ahogy teszik ezt augusztus 11-14 között a félegyházi Parkerdőben is.

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!