Helyi hírek 2016. július 13. 09:30

Szövetkezeti érdemrend Ván Jenőnek

Képgaléria
Szövetkezeti érdemrend Ván Jenőnek
Szövetkezeti érdemrendet kapott Ván Jenő, a Petőfiszállási Gazda Tejszövetkezet elnöke. Az Országos Szövetkezeti Tanács elismerését a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a 94-dik Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett ünnepségen adták át a kitüntetettnek, a kistermelők összefogásáért végzett munkája elismeréseként.




Ván Jenő Balotaszálláson született, 1972 óta él Kiskunfélegyházán. Állattenyésztő technikusként dolgozott, mellette háztáji gazdaságát fejlesztette, jelenleg a Gazda Tej Szövetkezet elnöke, de családi gazdaságot is működtet.

1987-től birkózó edzőként vesz részt Félegyházán az ifjúsági sportolók kinevelésében, 1994-től önkormányzati képviselő, 2005-ben elnyerte az első újkori kiskunkapitány tisztségét, majd  2006-ban másodszor is kiskunkapitánynak választották. Képviselői munkája Kiskunfélegyháza tanyás körzetére terjed, ahol a lakossággal közvetlen, kiváló emberi és munkakapcsolatokat alakított ki. Körzetének lakói évente színpompás arató felvonulással, szüreti fesztivállal örvendeztetik meg a város lakosságát, nevéhez kötődik az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódó városi kenyérszentelési ceremónia, egyike a kézi aratóversenyek lelkes szervezőinek, több civil szervezet magalakulásának kezdeményezője.

2000-ben kezdeményezésére alakult meg a Gazda Tejszövetkezet, hogy a tanyás térség tehenes gazdái számára — az egy tehenesektől a nagyobb méretű gazdaságokig — piacot és biztos megélhetést teremtsenek,  ezáltal is erősítve a megmaradást, a  földhöz, a hazához fűződő kötődést. A tejszövetkezet megtartó ereje napjainkra túlnőtt Kiskunfélegyháza körzetén, immár három megyére terjed ki a tejtermelő gazdák példaértékű összefogása.

Ván Jenő elmondta: a termelői csoportként működő szövetkezet létrehozásakor az volt a fő cél, hogy fenn tudjon maradni a kistermelői, háztáji termelési forma. 25-en voltak az alapítók, jelenleg 150 körüli a tagok száma. Az extra minőségű tej előállítását többek között kollektív beruházások tették lehetővé az akár egy-két tehenes kistermelők számára is. Az összefogás eredményeként napi 20-25 ezer liter tejet termelnek a gazdák, akik között – a szövetkezeti elnök örömére – számos fiatal is akad. Ván Jenőtől azt is megtudtuk, hogy nemrégiben egy saját feldolgozó üzem létrehozására nyújtottak be pályázatot.




 

Kövessen minket a Facebookon is!