Helyi hírek 2016. július 12. 09:00

Elkészült a kórházfejlesztés, de várni kell az átadással

Képgaléria
Elkészült a kórházfejlesztés, de várni kell az átadással
Tavaly ősszel adtunk hírt arról, hogy megkezdődött a félegyházi kórházban a régen várt, mintegy 1,3 milliárd forintos TIOP-beruházás. A fejlesztés óriási jelentőségű a térség lakosainak egészségügyi ellátásában. A tervek szerint ennek kapcsán megújul két műtő az egynapos sebészet beindításához, 12 sebészeti postoperatív ágy és 12 ágyas nappali kórház működésének a feltételei teremtődnek meg, és felépül egy új, L alakú épület.

Itt kapnak majd helyet a járóbeteg szakrendelők. Így végre az orvos-beteg találkozások és a betegek várakozása is kulturált környezetben, európai körülmények között történhet. Megújul az endoszkópia, külön részt kap a pszichoterápia, a tüdőgondozó, kiépül a digitális röntgen, valamint létrejön az úgynevezett teleradiológia és telepatológia is. A hozzáépítéssel a sürgősségi betegellátáshoz szükséges vizsgáló és fektetők is megépülnek egy nagy átriumos rendszerű váróval együtt, ahol betegfogadó pult várja majd a betegeket. Mindez mostanra meg is valósult. Dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettest arról kérdeztük, mikor állítják a betegek szolgálatába az új épületet és a gépeket.

A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a beruházás annak a TIOP-pályázatnak a része, amit a Bács-Kiskun Megyei Kórház a kalocsai és a félegyházi városi kórházakkal közösen, az intézmények integrációjára nyert, összesen több mint 2,9 milliárd forint értékben.

A félegyházi kórházban az építészeti kivitelezési munkák – az engedélyek és kiviteli tervek beszerzését, továbbá a közbeszerzési eljárás lezárását követően – tavaly ősszel kezdődtek meg, így az év utolsó napjáig – ami viszont az uniós pályázati forrás költségként elszámolható utolsó napja – mintegy 75 százalékos készültségi szintig sikerült eljutnia a kivitelezőnek. Így értelemszerűen – mondta dr. Körtvélyessy András – a teljes bekerülési költséget nem lehet elszámolni az uniós támogatás terhére, tehát a fennmaradó, december 31. után kivitelezett munkálatok fedezetét más forrásból kell biztosítani.

Mivel ezt az összeget saját költségvetéséből a kórház fedezni nem tudja, a fenntartótól kértek segítséget.

– Az új kórházszárny és a gépek használatbavétele akkor válik lehetségessé, amikor látható lesz ennek a költségnek a forrása, továbbá még néhány engedélyre is várunk – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Dr. Körtvélyessy András a kórház területén működő dializálóval kapcsolatban elmondta, hogy személyesen beszélt a FMC ügyvezető igazgatójával és kérte, hogy az országban az elsők között elindított és jelenleg is csaknem 100 százalékos kihasználtságú kezelőhelyet a továbbiakban is változatlan formában működtesse a cég, mert a térség lakosságának szüksége van erre a szolgáltatásra. 

T. T.

Fotó: Kürti László






 

Kövessen minket a Facebookon is!