Helyi hírek 2016. július 14. 11:30

Aratás: a termés jó, az árak mégis alacsonyak

Aratás: a termés jó, az árak mégis alacsonyak
Folyamatos az aratás a Félegyháza környéki szántóföldeken, a gépek még éjszakára sem állnak le a munkákkal. A termésátlagok közepesen jók, az átvételi árak viszont nyomottak, idén még kevesebbet kapnak a gazdák a terményért.

Sárga tarlókon heverésző körbálák díszítik a félegyházi határt. A jelenlegi meleg, száraz idő nagyon kedvez a betakarítási munkáknak, igyekeznek is a gazdák ezt a rövid időszakot kihasználva minél hamarabb befejezni az aratásokat. Az eddigi időjárás kegyes volt a mezőgazdaság számára, a jelentős mennyiségű tavaszi eső ellenére sem kell belvízzel számolni a betakarítási munkák során, a földekre mindenhol rá tudnak menni a gépekkel – tájékoztatta lapunkat Terjék László mezőgazdász.

A betakarítási munkák egy része már befejeződött, az őszi árpa esetén hektáronként 5 tonnás termésátlaggal lehetett számolni, ami jónak mondható. A vártnál azonban alacsonyabb lett a növény hektolitertömege, az átlag 62 kilogramm helyett csak 60 kilogrammot ért el. Az árpa tonnánkénti értékesítési ára a többi gabonához hasonlóan alacsonyabb, a megszokott 40 ezer forint helyett csupán 34-35 ezer forint.

A repce elfogadható termésátlagot mutat, mely a környékben elérheti a 3 tonnát hektáronként. Az átvételi ára nem olyan mértékben nyomott mint az árpáé, 100, minősítetten pedig mintegy 110 ezer forintot adnak érte tonnánként. Az olajtartalma - melyet az időjárás, a tápanyag utánpólás, és a talajadottság befolyásol -, elég jó – mondta el a szakember.

A búza is aratásra készen áll, a héten megkezdték a betakarítási munkáit. A termésátlaga az előzetes becslések szerint meghaladja majd az árpáét, így hektáronként 5-6 tonna is lehet. Az átvételi ára a többi gabonához hasonlóan az előző évekhez viszonyítva lényegesen alacsonyabb, a korábbi 44 ezer forint helyett most csak 39 ezer forintot adnak tonnájáért. Mivel az árakat a világpiac alakítja, így azt a helyi termékmennyiség nem befolyásolja – tudtuk meg Terjék Lászlótól.

A kapás kultúrák (napraforgó, kukorica) számára már szükség lenne a csapadékra, de az aratás előtt álló gabonákban egy esetleges eső, vagy jég jelentős károkat okozna.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!