• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • A riói paralimpián Csontos Piroska atlétánk nem csak az érmekért, Magyarország és Félegyháza sikeréért is küzd
Sport 2016. július 13. 08:30 Forrás: MTI

A riói paralimpián Csontos Piroska atlétánk nem csak az érmekért, Magyarország és Félegyháza sikeréért is küzd

A riói paralimpián Csontos Piroska atlétánk nem csak az érmekért, Magyarország és Félegyháza sikeréért is küzd
Újabb kvótás és szabadkártyás sportolókkal bővült a szeptemberi Rio de Janeiró-i paralimpián részt vevő magyar csapat, így a szeptember 7-e és 18-a közötti tizenötödik megmérettetésre jelenleg már 39 parasportoló utazhat el Brazíliába.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közleménye szerint öt magyar kerekesszékes vívó indulhat Rióban. Hajmási Éva az olaszországi Európa-bajnokságon aratott győzelmével egyenes ágon szerezte meg a részvételi jogot, mellette egyéniben Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Osváth Richárd is kvótához jutott. A magyar női tőr- és párbajtőrcsapat is versenyezhet a paralimpián.

A paraatléták a korábbi három kvóta mellé két szabadkártyát kaptak. A grossetói Európa-bajnokságon két ezüst- és két bronzéremmel záró válogatott tagjai közül Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina és Keresztesi Erika indulhat Rióban.

Az országos bajnokság, valamint a moszkvai Európa-bajnokság után lezárult a kajakozók kvalifikációja is, amely Suba Róbert, Rozbora András, Váczi Anita és Varga Katalin sikerét hozta.

Kerekesszékes teniszben Németh Roland, evezésben pedig Lőrincz Krisztina kapott szabadkártyás indulási jogot a közelmúltban.

Az MPB közleménye kiemeli, hogy a magyar küldöttség több sportolóval indul az idei paralimpián, mint 2012-ben, Londonban.

„A növekvő sportolói létszám és parasportolóink egyre erősödő nemzetközi jelenléte azt mutatja, hogy mindent megtesznek a sikerért. Elhivatottan, mindennapos edzésekkel készülnek a számukra is óriási jelentőséggel bíró sporteseményre. Szeretnénk, ha a paralimpikonokra minden magyar ember büszke lenne, ebben nagy szerepe lesz annak, hogy idén első alkalommal a köztelevízió élőben sugározza a paralimpiai versenyeket” – nyilatkozta Szabó László, az MPB elnöke.

A csapatot és a formaruhákat július 15-én, pénteken a Várkert Bazárban mutatják be, az eskütételre pedig augusztus 28-án, vasárnap a Nemzeti Színházban kerül sor.

A magyarok eddig 126 érmet nyertek a paralimpiákon, ebből 14-et legutóbb, 2012-ben, Londonban.
 

A magyar paralimpiai csapat kvótáinak megoszlása:

Asztalitenisz (6):
 Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula 

Atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika

Erőemelés (2): Sas Sándor, Tunkel Nándor 

Evezés (1): Lőrincz Krisztina

Cselgáncs (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett 

Kajak-kenu (4): Rozbora András, Suba Róbert, Varga Katalin, Váczi Anita

Kerekesszékes vívás (5): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Osváth Richárd, Veres Amarilla

Kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland

Kerékpársport (1): országkvóta

Sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula

Úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, lllés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt

Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala
               

Kövessen minket a Facebookon is!