Kultúra 2016. július 15. 09:30

Írótábor, NKA támogatással

Írótábor, NKA támogatással
Július harmadik hetében gyermekírókkal telik meg Petőfi és Móra városa. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében, az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy hétre városunkban gyűlnek össze az Író Cimborák. Az Író Cimborák közösséget 2011 karácsonyán indította útjára Lackfi János költő, Finy Petra író, és Dávid Ádám, a Móra Kiadó szerkesztője. Az Író Cimborák célja: kortárs gyermekírók részvételével öntevékeny alkotókör szervezése, minőségi gyermekirodalom művelése, elsősorban on-line műhely formájában.

A Cimborák ötödik éve havi-kéthavi váltásban új témát vetnek fel a közösség honlapján, s az így kialakult folyamatos műhelymunkában 30-50 gyerekíró és 20-25 illusztrátor vesz részt. Idei nagy projektjük volt a tavasszal meghirdetett „Mi lenne, ha…” rajzpályázat, amelyre több mint 900 gyermekrajz érkezett. A beérkezett pályaművek közel negyven kortárs írót, költőt ihlettek meg, és több mint ötven irodalmi alkotás született. A projektzáró rendezvény a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában zajlott, egy nagyszabású kiállítás és egy egész délelőttöt felölelő játék keretében.

A Cimborák alapító tagjai között van Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt félegyházi író-költő házaspár is. Bennük merült fel a gondolat, hogy Petőfi és Móra városa méltó helyszíne lenne a kortárs gyermekirodalom alkotóinak a találkozására. A „Laci, te, hallod-e…” műhelytábor munkájában tizennyolc kortárs magyar gyermekíró és illusztrátor vesz részt, hogy körbejárják egy kicsit a gyermeklíra és -próza világát a 19. századtól a mai napig.

A délelőtti előadások széles körében az Arany Lacitól és az ürgelyuktól eljutnak egészen a fantasyig és a digitális nemzedék gyermekeinek megszólíthatóságáig.

A nyitó előadást július 18-án, hétfőn 15 órakor Mészáros Márton, a Károli Gáspár Reformtus Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa tartja. Az alkotók természetesen megismerik városunk nevezetességeit, meglátogatják a Petőfi és Móra emlékházakat is.

Az alkotótáborban megszületett művekből egy vidám, zenés bemutatót tartanak a gyerekeknek és érdeklődő felnőtteknek július 22-én 15 órától, amelyre szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

További infirmáció: 
http://irocimborak.blogspot.hu/




 

Kövessen minket a Facebookon is!