Helyi hírek 2016. július 15. 15:00

Mikor fogadja a betegeket a felújított kórház, kérdezi a Jobbik vezetése

Képgaléria
Mikor fogadja a betegeket a felújított kórház, kérdezi a Jobbik vezetése
A városi kórház felújított szárnyának, új szolgáltatásainak sorsa felől érdeklődött a közelmúltban Kollár László jobbikos önkormányzati képviselő. A párt helyi szervezetének elnöke írásban kereste meg Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatóját, hogy választ kapjon a kérdésre, mely időponttól szolgálja a félegyháziakat és a térség lakóit az új beruházás.

Kollár László így fogalmazta meg kérdését:

  • Azt tapasztaltam, hogy az előzetesen tervezett határidőhöz képest korábban leálltak az építési munkálatok a Kiskunfélegyházi Városi Kórház területén. Viszont korántsem fejeződött be az új szárny építése, nem készült el a felújítás sem. Ami a legnagyobb – a térség ellátottjait érintő – hiányosság, hogy a röntgen osztály működése sem állt vissza, az eredetileg ígért határidőn túl sem kezdődtek meg az új röntgen berendezés beszerelési munkálatai. Nagy tisztelettel kérem, hogy válaszoljon arra a kérdésre, hogy mikorra számíthatnak Kiskunfélegyháza és térsége lakói az új röntgen berendezés munkába állására, illetve, mi okozza a késedelmet?
  • A beruházás leállítása mellett egy újabb, térségünk számára rossz hír is eljutott hozzám, mely a dialízis centrum megszűnéséről szólt. Nagy tisztelettel kérem, hogy nyilatkozzon arról, hogy milyen terveik vannak a kiskunfélegyházi műveseállomás további működtetésére, mire számíthatnak a térség ellátottjai?”

A megyei kórház főigazgatója válaszlevelében megfogalmazta:

 „A Bács-Kiskun-Megyei Kórház a TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 ,,Kecskeméti Megyei Korház – Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Városi Kórház-rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja" pályázat keretében 2,95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyert el az integráció megvalósításához, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A támogatásból a Kecskeméti Megyei Kórházban az új mikrobiológiai laboratórium került kialakításra, mindhárom telephelyre vonatkozóan közel 500 millió forintos informatikai beruházás és közel 1 milliárd forintos gép-műszer beszerzés valósult meg.

A pályázat része volt építési beruházásként a Kiskunfélegyházi Telephelyen korszerű rendelőintézeti rész kialakítása, a radiológia átépítése, két műtős egynapos sebészeti blokk, nappali betegellátási részleg és egy sürgősségi fogadóhely megvalósítása is. Ezen beruházásokhoz építési engedély beszerzése, valamint kiviteli tervek készítésére volt szükség, mely jelentős időt igényelt. Szintén a kivitelezés megkezdésének késedelmét okozta a közbeszerzési eljárás lezárásának elhúzódása is.

Mindezeket követően tavaly szeptemberben kezdődhetett meg az építési munka, mely folyamatos munkavégzést követően decemberre 75%-os készültségi szintet ért el. Az új röntgen berendezés telepítése is megtörtént, de a hozzá tartozó helyiségeket engedélyek hiányában még nem lehet birtokba venni.

Az uniós pályázati kiírás alapján, annak terhére, költséget 2015. december 31-ig lehetett elszámolni, így a teljes befejezéshez szükséges fedezet jelen pillanatban nem áll rendelkezésre. Mivel a Kórház költségvetéséből az építési tevékenység befejezését képtelenség vállalni, a projekt záráshoz szükséges forrás mielőbbi biztosítása érdekében a kórház a fenntartóhoz fordult. Remélhetőleg a helyzet rövid időn belül rendezésre kerül, a használatbavétel megtörténhet, biztosítva a modern, korszerű, valamint komfortos gyógyítási és gyógyulási feltételeket.

A dialízis centrum működtetése nem kórházi ellátási kötelezettségbe tartozik, ezért illetékesség hiányában nem tudok választ adni a kérdésre.”

A sajtótájékoztatón Kollár László kifejtette, hogy a válaszlevél bizalomra is adhat okot, de minél előbb el kellene érni, hogy a félegyháziak, és az ellátott körzet lakói minél előbb hozzáférjenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A pénzügyi- finanszírozási gondokat pedig elsősorban a kormányzatnak kell megoldani, hiszen a város és a környékbeli települések önkormányzatai – annak ellenére, hogy ez már nem kötelező feladatuk – sok-sok millióval támogatták a kórház működését. Végezetül úgy fogalmazott, hogy a helyzet megoldásának felgyorsítása érdekében pártja lehet, hogy közösségi akciókat is szervez.

s. r.



 

Kövessen minket a Facebookon is!