Helyi hírek 2016. július 19. 10:00

Az aratóverseny megtartásának a zord időjárás sem szabhatott gátat - videóval

Képgaléria
Nem fogadta kegyeibe az időjárás a hét végén, a Kiskunfélegyházán, Haleszban megrendezett XII. hármaskerületi aratóversenyt. A kiskunokat, nagykunokat, jászkunokat és a vajdaságból érkező csapatokat mégsem rettentette el a zuhogó eső. Igaz, a búzatáblákba nem tudtak kimenni, de viseletüket, arató szokásaikat felelevenítették, bemutatták, és ami még ennél is fontosabb, barátokként találkoztak egymással, az érdeklődőkkel.

A Haleszi-, a Nagyszőlő úti Gazdakör és a Selymesért Egyesület nagyon készült a rendezvényre, amelyre közel 30 aratócsapat jelentkezett a hármaskerületből, a Vajdaságból pedig 9 település kívánta bemutatni az aratáshoz kötődő szokásokat, valamint azt, hogy a kézi aratásnak még vannak művelői – mondta el Ván Jenő. A rendezvény főszervezője arról is beszámolt, tudva azt, hogy az időjárás kedvezőtlen lesz, mindössze két csapat döntött úgy, hogy nem jönnek el a találkozóra.

A rendezvénysátorban kissé zsúfoltan, de annál vidámabban gyűltek össze az aratóverseny csapatai. Mindegyik kialakította a maga standját, ahol kiállították arató szerszámaikat, arató pálinkával kínálták egymást és vendégeiket. A versenynek megfelelően mindenki viseletben volt, és zenekaraik, énekeseik sem hiányoztak. Mindeközben az udvaron több bográcsban is főttek a pörköltek, hogy éhen se maradhasson senki.

A zsűri pedig hangos muzsikaszó és éneklés közepette végezte a dolgát. Értékelte az öltözetet, a kiállított eszközöket és aratódíszeket, ételeket, és természetesen az ilyenkor elmaradhatatlan aratópálinkát is. Nem könnyű munkájuk végeztével úgy döntöttek, akkor lesznek igazságosak, ha az arany, ezüst és bronzéremből is kettőt osztanak ki. Ennek megfelelően hirdették ki a végeredményt, miszerint első helyezést ért el a Haleszi Gazdakör és a Karcagi Aranykalász csapat. A második helyen a Kunmadarasi Gazdakör és a vajdasági Mezei Virág csapat végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Selymesért Egyesület, valamint a Jánoshidai Gazdakör aratói állhattak.

A főzőversenyben legízletesebbnek a karcagiak birkapörköltje bizonyult, a kiskunlacháziakét a második helyre szorítva. A kiskunfélegyházi Hegedűs testvérek a harmadik helyezettnek járó díjat érdemelték ki marhapörköltjükkel.

A házigazdák egyetlen versenyző csapatot, vagy vendéget sem engedtek el anélkül, hogy apró ajándékkal kedveskedjenek nekik.

H. S.





 

Kövessen minket a Facebookon is!