Program 2016. július 19. 12:00

I. JAZZFŐVÁROS fesztivál - videóval

4 nap, 5 színpad, 14 ország, 140 zenész: így hirdeti magát Magyarország legújabb fesztiválja. A szervezők célja a rétegzenének számító klasszikus (vagyis a táncolható) jazz népszerűsítése egy olyan közegben, ami alkalmas arra, hogy lekössön egy nagyobb közönséget a nyár kellős közepén. Erre Kecskeméten egyedülálló helyszínt biztosít a szabadidőközpont, ahol strandolás mellett lehet élvezni a zenét.

Családi fesztiválként határozza meg magát a rendezvény, s a szervezők  nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tényleg minden korosztálynak nyújtsanak kikapcsolódási lehetőséget. A Játékszigeten akár egy egész napot el lehet tölteni, s természetesen sportolási lehetőség is van: a strandröplabdától a wakeboardon keresztül a buborékfociig sok mindent ki lehet próbálni. A fürdési lehetőség adott, a fesztiválkarszalaggal a strand igénybevehető.

A fellépők 14 országból érkeznek: Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Lettország és persze Magyarország. 42 külföldi és 98 magyar zenész gondoskodik majd napi 15 órán keresztül a fergeteges hangulatról. Lesznek olyan nagyágyúk, mint a ragtime királynője, a kanadai Mimi Blais, a francia csodatrombitás Malo Mazurié, az olasz-amerikai zongorista-házaspár Paolo Alderighi és Stephanie Trick, a legnépszerűbb svájci blues-csapat Marco Marchi vezetésével, vagy éppen a 80-90 évvel ezelőtti Amerikát elképesztő erővel megidéző prágai big band, a Harlemania. A magyarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Banden kívül fellép többek között a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, az éneklés nagymesterei, a Bolyki Brothers, vagy éppen a boogie-woogie magyar királya, Dániel Balázs és triója.

Különleges produkciókra is sor kerül, s ezek közül is talán a legérdekesebb: a fesztivál zárásaként mutatják be a Scott Joplin óta írt első ragtime-opera, A Lutherek zenei részleteit. A zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor műve a reformáció 500. évfordulója alkalmából íródott és egyedi módon hozza össze a német reformátor Luther Mártont és az amerikai baptista Martin Luther Kinget. A 15 fősre duzzasztott Bohém-zenekar mellett kórus és három szólista is színpadon lesz.

A fesztivál kísérőrendezvényei között lesznek swingtánckurzusok a legnevesebb magyar tanárok vezetésével, itt lesz a Kecskeméti Jazz Alapítvány által szervezett I. Országos Jazz Műveltségi Vetélkedő döntője, s augusztus 6-án lesz JAZZFŐVÁROS futás is, aminek minden résztvevője fesztiválpólót és aznapra szóló ingyenes fesztiválkarszalagot kap.

A belépők árai más fesztiválokhoz képest egyelőre alacsonyak, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy mennyi zenét és mennyi egyéb ingyenes szolgáltatást kap bent a néző. 14 éven aluliaknak a belépés felnőtt kísérettel ingyenes! Egyébként 3.900 és  4.900 Ft a napijegy ára, a 3 napos bérlet 10.900 Ft-ba, a 4 napos bérlet 11.900 Ft-ba kerül.

Együttműködések sokasága segíti a JAZZFŐVÁROS létrejöttét, s nem csupán a városi cégek részéről. A fesztivál szervezői is fontosnak tartják, hogy ők is segítsék, erősítsék az arra érdemes kecskeméti partnerek ismertségét. Így többek között együttműködnek a Kecskemét Kártyával (amire július 29-ig 25% kedvezménnyel lehet fesztiválbelépőt váltani), s a fesztivál hivatalos sörét a Kecskeméti Sörmanufaktúra adja, ami egy hónapja indította újra a régi hagyományú kecskeméti sörfőzést. Cseh mintára, pilseni receptek alapján készített négyféle sörük a szélesebb nyilvánosság előtt a JAZZFŐVÁROS négy napján mutatkozik be.

Távlatokban gondolkodik a fesztivál ötletgazdája, Ittzés Tamás, s nem várja, hogy rögtön az első évben tízezres tömegek lepjék el a fesztiválterületet. Négy-öt év alatt fog kiderülni, hogy van-e jelentős közönsége egy ilyen rendezvénynek. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy aki a fesztiválkapun bejön, az a négynapos rendezvény végéig ne akarjon kimenni. Ebben persze az ételről-italról gondoskodó street foodosoknak és a Kecskeméti Sörmanufaktúrának is lesz szerepe.

Az már az első évben látszik, hogy sokan látnak fantáziát a rendezvényben. A kecskeméti cégek közül is többen lelkesen álltak a fesztivál ötlete mellé. Hogy miért, azt Ekkehard Philipp, a fesztivál aranyfokozatú támogatója, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója így fogalmazta meg:

 

„A JAZZFŐVÁROS fesztivál jó példa Kecskemét és a régió kulturális sokszínűségére. Egy olyan nemzetközi kulturális esemény születésének lehetünk tanúi, amely egyaránt kiváló kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál egy fesztivál keretében kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és mindezt egy helyen és időben. Bár a nevében jazz szerepel, de nem csak a műfaj rajongóinak lesz vonzó, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy a zene szerelmeseinek; és a jó zenét mindenki szereti.

A Mercedes-Benz Gyár és munkatársai aktívan részt kívánnak venni Kecskemét kulturális és társasági életében. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, ráadásul ebben az esetben egyben Kecskemétet magát is népszerűsítik országos, de akár nemzetközi szinten is.”

 

Bővebb információ:

Ittzés Tamás fesztiváligazgató
e-mail: [email protected]
mobil: +36-20-960-7169
honlap: www.jazzfovaros.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!