Helyi hírek 2016. július 22. 07:30

Nyári szakmai gyakorlaton a közgések

Képgaléria
Nyári szakmai gyakorlaton a közgések
Valami megváltozott. Kezdjük elhinni, hogy van értelme a teremtő, újat alkotó, termelő munkának. Már nemcsak a tévében, rádióban, újságokban látjuk, halljuk, olvassuk azt, hogy egy-egy újabb cég nyitja kapuit és toborozza a jól képzett fiatalokat, hanem nap, mint nap tapasztaljuk ezt itt, Kiskunfélegyházán és a környékén is.

Nekünk, középkorúaknak különösen fontos ez, hiszen gyermekeink azok, akik most, vagy pár év múlva kilépnek a „nagybetűs életbe”, nem mindegy hogyan.

Olyan felnőttnek szeretnénk látni őket, aki biztos szaktudással, vonzó jövedelemmel, stabil munkahellyel rendelkezik, és ami talán a legfontosabb nekünk, aki boldog.

Mit tehetünk ezért? Szeretjük, óvjuk őket és tanítgatjuk mindarra, amit fontosnak látunk az életben. A családi életben és a munkában. Ezt várjuk az iskolától is: ne csak általános műveltséget adjon, hanem valódi szakmai tudást, gyakorlati ismereteket – képességet a megélhetésre.

Különösen érettségi után válik ez szükségessé. Nemcsak azoknak érdemes szakképesítést szerezniük, akik nem kerülnek be a felsőoktatásba – azoknak is szükséges a gyakorlatias, azonnal készpénzre váltható szakma, akik továbbtanulnak.

Hamarabb tudnak elhelyezkedni kizárólag egyetemen – főiskolán tanuló társaiknál, rendszeres jövedelemhez jutnak, a későbbi nyugdíjjogosultsághoz szolgálati időt szereznek, munkatapasztalatuk minden későbbi karrierlépésnél értékesebbé teszi őket a cégek számára.

Ma minden arról szól, hogy támogassuk az új, munkahely és értékteremtő beruházásokat. Legyünk sikeresek, vegyük saját kezünkbe boldogulásunkat. Vállalkozóvá vagy éppen saját érdekeit hatékonyan képviselő, képzett szakemberré azonban kevesen vállnak korszerű üzleti, szakmai ismeretek nélkül. Ezért a gazdaság bármely területén dolgozóknak hasznos a logisztikai, pénzügyi, üzleti informatikai szakképesítések megszerzése – nemcsak elhelyezkedési esélyüket növeli, megalapozza későbbi üzleti sikerüket is.

A könyvekből megszerezhető tudás sokszor kevés a sikerhez – hány meg hány fiatal diplomás ébred rá erre! – a gyakorlat teszi a mestert. Ezért fontos, hogy az induló szakgimnáziumi képzésekben tanulóknak, érettségi előtt is és az érettségizettek szakképzésein is, részt kell venniük az összefüggő nyári szakmai gyakorlaton.  

Jelenleg is majdnem kétszáz közgés teljesíti gyakorlatát. Ne csodálkozzunk hát, ha mosolygós, kedves, felkészült fiatalokkal találkozunk cégünknél, kedvenc üzletünkben vagy valamelyik hivatalban. Nemcsak tanulmányaik teljesítéséért, értünk is serénykednek.
 

Foglaljuk hát össze a nyári szakmai gyakorlattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

A tanulószerződéssel nem rendelkező tanulók együttműködési megállapodással vesznek részt a nyári gyakorlaton, mely a szakképző iskola és a gyakorlati képzésben részt vevő szervezet között jön létre.

A szervezet lehet gazdálkodó szervezet, költségvetési szerv vagy alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy és a fenntartásukban működő intézmény is. Az együttműködési megállapodás a képzőhely szerinti területi kamara ellenjegyzésével válik érvényessé. A 2–4 hetes gyakorlati képzés teljesítése nélkül a tanuló nem léphet a következő évfolyamra. A szakképző iskola ellenőrzi a gyakorlati képzés személyi és tárgyi feltételeinek meglétét. A gyakorlati képzést folytató szervezet a tanuló részére köteles pénzbeli juttatást fizetni, ez minimum 21.645 Ft/hó, minden megkezdett hétre vonatkozóan 5.411 Ft, amely adó- és járulékmentes. A diákok évfolyamtól függően 2-3-4 hetet töltenek a nyári szünetben gyakorlati ismeretek szerzésével.

Vajon szívesen látják majd a tanulókat a cégek, hisz fizetniük kell a munkájukért? Természetesen. Az állami szerveknél nem is lehet ez kérdéses, hiszen az oktatás is állami feladat. De mi a helyzet a cégekkel?  A gazdálkodó szervezetek az állam felé szakképzési hozzájárulásra kötelezettek, ez egyfajta adó. Ugyanakkor az együttműködési megállapodással történő gyakorlati képzés után a befizetési kötelezettségük terhére a tanulók után normatívát számolhatnak el, ami jóval nagyobb a kifizetendő minimumnál. 

Így mindenki érdekelt a közös sikerben, a szakmai gyakorlat jó a tanulónak, a gyakorlatnak helyet adó cégnek és a szakképző iskolának egyaránt. A legfontosabb azért mégiscsak az, jó a tanulónak, mert különféle élethelyzetekben tudja kipróbálni és fejleszteni szakmai tudását. A rutinokat, fortélyokat valódi munka során, igazi, jó szakemberektől lesheti el.

Érdemes tehát szétnézni az iskolák kínálatában, milyen képzésekre jelentkezhetnek a frissen és régebben érettségizettek. Menjünk el, kérdezzünk utána!  A Közgazdasági Szakközépiskola július 27- 29. között várja a jelentkezőket induló képzéseire. Ne felejtsük el, az új szabályok szerint az első két szakképesítés megszerzése ingyenes. Éljünk a kínálkozó lehetőséggel!
 

Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető




 

Kövessen minket a Facebookon is!