Helyi hírek 2016. július 23. 07:30

Félegyházi kutatócsoport a Hegyközben

Képgaléria
Félegyházi kutatócsoport a Hegyközben
A Lakitelek Népfőiskola szervezésében a Hegyköz Kollégium tagjai tavaly ősszel és idén nyáron is egy hetes adatgyűjtő terepmunkát végzetek a bihari Hegyközben. A Nagyváradtól északkeletre fekvő tájegység magyarlakta falvaiban mintegy 60 egyetemista kutatta a még élő magyar hagyományokat, tanáraik és szakemberek segítségével.

Az adatgyűjtést, amelyet sok esetben nevezhetünk értékmentésnek is, a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatta. Dukrét Géza professzor, a Hegyköz Kollégium szakmai vezetője, mint a térség elismert kutatója mindenben segítette a Hegyköz Kollégium munkáját, aminek köszönhetően az adatgyűjtés minden településen sikeres volt.

A kutatás célja a helyi értékek összeállítása és bemutatása. Ehhez első körben egy tízoldalas, harminc pontból álló kérdőívet töltöttek ki a gyűjtők a hegyköz lakosaival, körülbelül 400 személyt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, hagyományaikról. Most nyáron pedig mélyinterjúkat készítettek a Hegyközben élőkkel. Ezeket a riportokat kamerával is rögzítették, dokumentálva az utókor számára.

Az értékmentők között, akik a hegyközi magyarság értékeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérését végezték, több kiskunfélegyházi személy is volt.

Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, mint a program szervezője elmondta, hogy az értékfeltárás eredményeit hamarosan egy szép, színes könyv formájában fogják a nagyközönség elé tárni. A könyvbemutató szeptember elején lesz a Hegyközben, addigra egy kisfilmet is összeállítanak majd a felmérésről és annak eredményéről. A cél az, hogy minél többen megismerjék egy-egy elszakított terület gazdag magyar kulturális hagyományát és közben kedvet kapjanak a települések és az ott élő hagyományőrzők meglátogatására.

V.K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!