Helyi hírek 2016. július 24. 11:30

Ételallergia vagy étel-intolerancia?

Ételallergia vagy étel-intolerancia?
Napjainkban egyre többször lehet hallani, hogy a pollenek, a poratka mellett az emberek különféle ételekre is allergiásak. Az ételallergiát azonban sok esetben összetévesztik az étel-intoleranciával.

A valódi ételallergiások száma jóval kevesebb, csupán 2%. A hirtelen kialakuló tünetek a következők lehetnek: szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, az ajkak, az arc, a nyelv és a torok megduzzadása, ziháló légzés, fulladás érzése, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás. Súlyos esetben anafilaxia is kialakulhat, mely életveszélyes tünetekkel jár (a torok megduzzadása, légúti szűkület, vérnyomáscsökkenés, ájulás), és azonnali orvosi ellátást igényel! A leggyakrabban allergiát okozó ételek: tojás, hal, rákfélék, tenger gyümölcsei, olajos magvak, szezámmag, földimogyoró.

Az étel-intolerancia előfordulása sokkal gyakoribb, 15-30% között van. Nem immunrendszer által kiváltott, hanem inkább emésztőrendszeri probléma. Akkor alakul ki, ha az emésztőrendszer érzékeny bizonyos tápanyagokra (leginkább ezek fehérje természetűek), s azokat nem tudja megfelelően lebontani. A tünetei általában emésztőrendszeri tünetek: hasfájás, puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, reflux, fogyás; de előfordulhat ekcéma, felső légúti hurut, orrdugulás, orrfolyás is. A fenti, nem tipikus tünetek miatt sokszor nem is gondolunk étel-intoleranciára, így az hosszú időn át problémát okozhat. Bár gyógyítani nem lehet a tünetek dózisfüggősége miatt, a megfelelően összeállított diétával a panaszok mérsékelhetők, sőt megszüntethetők. A leggyakrabban étel-intoleranciát okozó ételek: tej, tojás, búza, szója, tartósítószerek (benzoátok), glutamátok, színanyagok.
 

Laktózérzékenység

Ha a szervezet nem termel tejcukor-bontó enzimet, akkor a tejjel bevitt tejcukor a bélben nem bomlik le, hanem a bélbaktériumok által erjedni kezd, ami fokozott gázképződéshez, haspuffadáshoz, hányingerhez, hasmenéshez vezet. A savanyított tejtermékek laktóztartalma jóval kisebb, mint a tejé, így vannak olyanok, akik ezekre nem érzékenyek. Ma már vény nélkül kaphatóak laktáz enzimet tartalmazó tabletták, sőt cseppek is. Ezeket az étkezés előtt kell bevenni, laktáztartalmuk bontja a bevitt tejcukrot, s így a panaszok megelőzhetőek. 1 tabletta általában 2 dl tej laktóz tartalmának megfelelő tejcukrot képes lebontani. Emellett kaphatók laktózmentes tejkészítmények is, melyek fogyasztása semmilyen panaszt nem okoz.

A tejfehérje-allergiáról, és a lisztérzékenységről a következő lapszámban olvashatnak majd. Addig is keressék az egészséges táplálkozáshoz szükséges termékeket a Körpatikában.




 

Kövessen minket a Facebookon is!