Gazdaság 2016. május 5. 11:20

Sürgősségi ellátás a kertekben

Sürgősségi ellátás a kertekben
A tavaszi fagy idén is óriási károkat okozott a növénytermesztésben. A végigsöprő hideghullám miatt sok szőlőben, gyümölcsösben akár 60-70%-os termésveszteséggel kell számolni. Vannak területek, ahol az eper 90%-a elfagyott, már csak a másodvirágzásban lehet bízni. Egymás után harmadik éve szenvednek jelentős fagykárt a gyümölcsösök, különösen a kajszi, de az őszibarack is. A faiskolai termesztésben a diók, kőrisek, szivarfák és japán akácok fagytak vissza jelentősen. Növényeink állapota sok esetben annyira kritikus, hogyha emberek lennének, már intenzív osztályon ápolnák őket. Ebben a súlyos helyzetben hatékony segítségre van szüksége a kertbarátnak és a professzionális termesztőnek egyaránt.

Kérdezhetnék, hogy létezik-e ilyen hatékony segítség. A válaszom, igen.
A korábbi humángyógyászati párhuzam nem volt véletlen. Továbbra is ennél maradok, hogy érthető legyek.
Egy rendkívül súlyos autóbaleset után, vagy egy nagyarányú égési, illetve fagyási sérülés esetén, traumatizált állapotban a szervezetnek megnő az energiaigénye. Nincs ez máshogy a növényvilágban sem. Az embereknél felmerülő plusz fehérjeigényt például speciális esetekben, aminosavak formájában (melyek a fehérjék építőkövei) pótolják vénás infúzión keresztül. Az aminosavak többek között részt vesznek az enzimek felépítésében, melyek alapvetően befolyásolják a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat.
A jó hír: a növények is képesek nemcsak nitrogén, foszfor, kálium, hanem kész aminosavak felvételére is lombtrágya vagy tápoldat formájában! Magyarul, ha növényi eredetű aminosavakat adunk, akkor intenzív ellátásban részesítjük kerti növényeinket a fagy okozta károk után.
A növények ugyan képesek aminosavakat előállítani, de ez sok energiába kerül nekik. Egy súlyos fagy­kár után ez olyan elvárás, mintha egy magatehetetlen embertől azt kérnénk, hogy főzze meg az ebédjét. Adjunk aminosavat a növényeinknek!
Ha a növényeink túl vannak a traumán, és történetesen növénytermesztésből biztosítjuk magunk és családunk megélhetését, akkor csúcsteljesítményre törekszünk.
Az aminosav-alapú táplálékkiegészítők hatékony eszközei az izomgyarapodásnak. Ha a növényi aminosavakat rendszeresen alkalmazzuk, optimalizáljuk a növények anyagcseréjét, ellenállóbbá tesszük őket a káros hatások ellen, és mint jó „trénerek” a kimagasló eredményeket, kimagasló táplálással alapozzuk meg.


Ferencz Máté
szaktanácsadó
[email protected]
Tel.: 06 30/479-6936

Kövessen minket a Facebookon is!