Gazdaság 2016. május 19. 11:30

Szerves tápanyagot a növényeknek!

Szerves tápanyagot a növényeknek!
Az elmúlt század elején még csak istállótrágyát használtak, növényi főzeteket készítettek a kertészek, hogy egészségesebb növény, szebb és jobb minőségű termés legyen. Sokak szerint most is „csak” ennyit kellene csinálni, hiszen régen is volt mit betakarítani...

A mai „modern” gazdaságokban már inkább műtrágyákról, növényvédő szerekről szól a kertészek táplálási és védelmi munkája. Ebben a kemikáliáktól nyüzsgő világban pont a termesztett zöldségeinket és gyümölcseinket kellene – az egészségünk érdekében is – szermaradékoktól mentessé tenni.
Hogyan lehetséges ez?
Például a szerves trágyákkal, növényi kivonatokkal, mikrobiológiai módszerekkel és kellő odafigyeléssel. A növény folyamatosan fejlődik, ami a természet egyik csodája. Másfajta igényekkel rendelkezik palánta korában, növekedésekor, virágzási időszakában, valamint betakarítás előtt.
Gazdatársaim és saját kertészeti tapasztalataim alapján is bizonyosan állíthatom, hogy a talajban történő (pelletált trágyák, hasznos talajlakó gombák), valamint a lombon keresztüli szervesanyag táplálás (lomb­trágyák, fitostimulátorok, amino­savak) sokkal egészségesebb növényt eredményeznek. Kihozzák a növények, a betakarított részeik természetes ízét, zamatát, színét, illatát. A termésük méretesebb és jobban tárolható lesz. Vitamin- és ásványianyag tartalmuk is magasabb az átlagosnál.
Egy jól felépített immunrendszer a növényeknél is fontos szempont.
Ha ezt elértük, sokkal kevesebb problémánk lesz a kórokozó gombákkal, baktériumokkal, amelyek a mennyiség és a minőség romlásához vezetnek.
Több olyan gazdával is tartom a kapcsolatot, akik nem biotermesztők, mégis próbálkozni kezdtek, vagy már ténylegesen használják is ezeket a szerves tápanyagokat, sikerrel.
Fűben, fában orvosság, igaz ez a mezőgazdasági termelésre is. Az egészségtudatos táplálkozás gyógyító és megelőző szerepe vitathatatlan. Ezek alapja viszont a kemikáliáktól, szermaradékoktól mentes termőföld.

Hegedűs Richárd
szaktanácsadó
[email protected]
Tel.: 06 70 772 09 53

 

Kövessen minket a Facebookon is!