Gazdaság 2016. június 2. 11:37

A növények csúcsrajáratása

A növények csúcsrajáratása
Most, hogy már túl vagyunk az elmúlt hetek hideghullámai okozta sokkon, és felmértük, hogy a termesztett kultúránkban mekkora kárt okozott a fagy, ideje nekilátni a megmaradt növényeink újraindításának és csúcsrajáratásának.

Két technológia, az aminosavas biostimulátor lombon keresztüli alkalmazása és a mikorrhiza gombák talajon keresztüli alkalmazása eredményesen kivezetheti növényeinket a fagyok okozta stresszből, és így a megmaradt generatív növényi szervek is eredményesebben dolgoznak majd.
Az aminosavak azonnal felszívódnak a lombon/kérgen keresztül és a növényi fehérjék néhány órán belül a szállítószövetekbe jutnak, onnan pedig szabad az út a növényben bárhová, de legfőképp a sérült hajtáscsúcsba. Gyümölcsfáknál fontos, hogy ne dobják el a bekötött terméseiket, megállítva így a további stresszhelyzetek miatti terméskiesést.
A szőlőkultúrában a virágzás előtti időszakban történő kezelés szintén jól tudja stresszmentesíteni a növényt. Virágzáskor pedig bórral dúsított biostimulátorral érdemes a szőlőt kezelni. A bór, mint mikroelem felelős többek közt a virágpor mennyiségéért és minőségéért is.
Nézzük most a másik nem épp szokványos megoldást:
mikorrhiza gombák alkalmazása talajon keresztül.
A mikorrhiza gombákkal való kezelés rendkívül egyszerű, lényeg, hogy a gombaspóra vivőanyagát a lehető legközelebb juttassuk növényeink gyökeréhez. A gomba egy életre megkolonizálja a növényt, amellyel kapcsolatba kerül, létrehozva így egy hasznos szimbiózist, amiben a két fél együttélése során mindketten kölcsönös előnyökhöz jutnak. A gomba egy kis cukorért cserébe segít feltárni a nehezen hozzáférhető tápanyagokat is a gazdanövény gyökérzetének, valamint megnöveli a hajszálgyökerek felületét, és ezért a gazdanövény táp­anyagfelvétele eredményesebb lesz. Mondanom sem kell, hogy milyen fontos ez egy ilyen fagy utáni időszakban, továbbá az eredményesebb gyökérműködés is segít leküzdeni a növényeinknek a fagy okozta stressz­helyzetet.

Szabó Csaba
szaktanácsadó
[email protected]
Tel.: 06 70/772-0239

Kövessen minket a Facebookon is!