Helyi hírek 2016. július 26. 16:45

Tűzoltónak lenni, több mint hivatás

Képgaléria
Tűzoltónak lenni, több mint hivatás
Ha megkérdezünk egy kisfiút, hogy mi szeretne lenni ha megnő, legtöbbször tűzoltóként, rendőrként, vagy egyszerűen csak hősként képzeli el jövőjét. A gyermeki gondolat, talán nincs is messze a valóságtól, hiszen a hétköznapi hősök azok az emberek, akik saját épségüket kockáztatják másokért. Kiskunfélegyházán is élnek köztünk olyan tűzoltók, akik a nap 24 órájában készen állnak segíteni a bajbajutottakon.

Leiz Gábor tűzoltó őrnaggyal folytatott beszélgetésem során a szakma fontosságáról és a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkájáról érdeklődtem, miközben kíváncsian faggattam a tűzoltók életéről és mindennapjairól is.

Rögtön világossá vált számomra, hogy az őrnagy határozott jellemű, gyors megoldó képességgel rendelkezik, szereti a munkáját, és nagyon büszke félegyházi csapatára.

Azt nem tudom, hogy Leiz Gábor kisfiúként ezt a szakmát álmodta-e meg magának, de az biztos, hogy ő sem tűzoltóként jött a világra. Mint minden szakmát, ezt is alaposan el kell sajátítani. A tűzoltóparancsnok a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán szerzett tűzvédelmi szakmérnök képesítést. 2003-tól Kiskunfélegyháza Város Tűzoltóságának állományában dolgozik, hivatásos tűzoltó. Szolgálatparancsnok-helyettesként kezdte, 2010-től szolgálatparancsnok lett, majd 2011-től tűzoltóparancsnok beosztásban dolgozik.

A tűzoltók munkája nem „csupán” a tűzoltásból áll – derült ki beszélgetésünk során. Segítségnyújtás közúti baleseteknél, viharkárok felszámolása, vízszivattyúzás, állatok mentése mind olyan feladat, amiben a tűzoltók szakértelmére is szükség van.

Amint az állatmentés szót hallottam, rögvest eszembe jutott a földhöz ragadt kérdés: Kiscicát is szoktak menteni a fáról? A parancsnok mosolyogva bólintott, s eközben elmondta, hogy 16 éves tűzoltói munkája során csak egyszer volt ilyenre példa, és hozzátette, hogyha tényleg bajban van egy állat, ők bizony segítenek. Ám a kiscicák megmentésénél sokkal veszélyesebb és felkavaróbb esetek is vannak. Tüzek megfékezése, iparbiztonsági és a polgári védelmi feladatkör ellátása, emellett még sok-sok teendő, amelyek végzése során sokszor találkoznak tragikus kimenetelű esetekkel.

Talán épp ezért adódik a kérdés, hogyan tudják feldolgozni a tragikus eseményeket? Leiz Gábor saját bevallása szerint egy-egy tragikus kimenetelű baleset, vagy tűzeset után nem könnyű megemészteni a látottakat, ám a csapat minden ilyen eset után közösen megbeszéli a történteket, és ha valakinek támogatásra van szüksége, azt megkapja.

A tűzoltók kétévente pszichológiai szűrésen esnek át. Ha probléma van, az kiderül - hangsúlyozta a parancsnok -, majd hozzátette, hogy ebben az esetben is minden segítséget megkapnak a tűzoltók.

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóságon heti 48 órában 64 ember dolgozik. A tűzoltóság jól felszerelt, minden olyan eszközzel rendelkezik, amely szükséges a káreseteknél.

A lánglovagoknak komoly napirendjük van. Átlag életkoruk 38 év. Amikor nincs riasztás, képezik magukat, elméletben és gyakorlatban is. Tantermi foglalkozásokat és szerelési gyakorlatokat tartanak, hogy professzionálisabban tudjanak beavatkozni a káreseteknél. Ha pedig riasztás érkezik, minden esetben két perc áll rendelkezésükre, hogy elhagyják a laktanyát és elinduljanak a helyszínre.

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóság 123 éve szolgálja városunkat. Működési körzetébe 12 település tartozik. A parancsnok szerint az autópálya közelsége, a veszélyes üzemek, a térségben kialakuló viharok, tűzesetek, balesetek és egyéb káresetek bejelentése miatt évente körülbelül 400-500 esethez riasztják a félegyházi tűzoltókat.

52 ezer ember biztonsága van a kiskunfélegyházi tűzoltókra bízva. Ez nagy felelősség. De a parancsnok szerint, a tűzoltóságon mindenki erején felül teljesít, és sokuknak ez több mint munka, hivatás.

A beszélgetésünk végén Leiz Gábor még a lelkemre kötötte, hogy mindenképp említsem meg azt, mennyire büszke a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság összes munkatársára, és arra, hogy a nap 24 órájában készen állnak segíteni mindannyiunknak.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!